Hava Durumu

Yenilenebilir Yenişehir için

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2015 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2015 07:44
Geçtiğimiz hafta yaşadığımız elektrik kesintisinde enerjinin ne denli dünyada stratejik bir silah olduğunu gördük.
Ne kadar enerji bağımlısı ülke olduğumuzu hissettik.
Dolayısıyla enerji meselesi memleket meselesidir.
İsraf edilen enerji cebimizden havaya attığımız paradır, kaynak israfıdır, cari açıktır. 
Eminim ki pek çoğumuz Enerji Verimliliği Derneği adını duymamıştır.
Derneğin amacı, enerji verimliliğinde farkındalık oluşturmak ve enerjinin farklı şekillerde kullanılmasını desteklemek üzere çalışmalar yapmaktır.
Enerji Verimliliği Derneği’nin üç yıldır Yenişehir’de kullanılması muhtemel enerji talepleri doğrultusunda yenilenebilir kaynaklardan nasıl üretilebilir konusundaki çalışmaları sonuç vermiş durumda.
Türkiye’ye örnek olacak projenin kamuoyuna tanıtımı için Enerji Verimliliği Derneği’nce dün toplantı yapıldı.
Toplantıya Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şube Başkanı Mustafa Uysal ile dernek ve BEBKA yöneticileri katıldı.
“Arzumuz Yenişehir’de temiz tarımı temiz enerjiyle yapabilmektir” diyen dernek başkanı Mustafa Uysal, projeyle gayelerinin Yenişehir’de tarımın enerji maliyetini düşürme hem de çevreyi kirletmeyen temiz kaynaklar ile enerji üretiminin olduğunu göstermeye çalışmak olduğunu söyledi.
Yenilenebilir Yenişehir sloganıyla projeyi tanıtan Uysal, güneşten enerji üretmek için 50 dönümlük alana enerji santralı kurulması aşamasında proje ve fizibilite bedeli olan 70 bin TL’nin Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından karşılandığını belirtti.
12 milyon euro’ya mal olacak projenin bir kısmı için AB fonlarından destek alınacak.
Yenişehir Belediyesi, Yıldırım Kaymakamlığı ve Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. de projenin ortaklarını oluşturmuş.
Kurulacak güneş enerjisi santralında üretilecek elektrik, proje kapsamında bölgeye kurulması planlanan salça tesisi, kurutma tesisi ve gıda depolama tesisinin ihtiyacı olacak 5 MW’lık elektrik ihtiyacını 20 yıl boyunca karşılayabilecek.
Ümidimiz, Türkiye’ye örnek olacağı ifade edilen yenilenebilir enerji ile temiz tarım projesi maliyetinin bir hayli yüksek oluşu ve de ortada olmayan paranın sağlanacak desteklerle yapılacak olması projenin tamamlanmasını sekteye uğratmamasıdır.

SEKİZİNCİ SIRADA AMA BİRİNCİ GİBİ ÇALIŞIYOR

CHP’de önseçim öncesi şöyle bir algı vardı.
72 aday adayından, aday olarak listeye giren isimlerin dışında kalan isimlerin de önseçim öncesindeki gibi seçim süresince de performanslarına devam ederlerse CHP’nin çıkaracağı milletvekili sayısında önemli bir artış olabileceği yönündeydi.
Şimdi, aday listesinin dışında kalan isimlerin ne yapacakları merak konusu.
Dün ziyaretimize gelen CHP sekizinci sıra milletvekili adayı Nuray Çohan’ın heyecanı müthişti.
Sebebini de söyle açıklıyor.
“Bu seçimlerde TC’nin geleceği söz konusudur. Bu noktada da tek çözüm CHP’nin iktidar olmasıdır. Dolayısıyla listedeki yerimizin nerede olup olmadığı önemli değildir”
CHP listesinde göçmen bir ismin olmayışı eleştiriliyordu.
Nuray Çohan’ın göçmen bir ailenin çocuğu olduğunu öğrenince sıralamadaki yerinin daha üstte olması gerektiğini düşündüm.
Zira, Bursa’nın nüfus çoğunluğunun göçmen kökenli olduğunu düşünürsek ortaya böyle bir eksiklik çıkıyor CHP açısından.
Nitekim, her ne kadar bugün netlik kazanacak olsa da, AK Parti’nin bu hassas dengeye dikkat edip, Yugoslav göçmeni olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu liste başına koyması bu sebepten olacaktır.
Eşinin Osmangazi İlçe Başkanı olması, adaylık sıralamasına etki etmiş olabilir mi sorumuza ise, Çohan net bir yanıt vererek “Eksisi olmuş artısı olmamıştır” diyor.
“Kazanacakların için savaşmıyorsan kaybedeceklerin için de ağlamayacaksın” sözünü kendine ilke edinmiş bir kişiliği olan Nuray Çohan, önseçimde oy veren vermeyen herkese de teşekkür ediyor.
Listenin ilk sekizinde dört bayan olmasının önemine de dikkati çeken Çohan, söylemlerle değil projeleriyle kadınların hakkını savunmak üzere TBMM’de yer almak istediğini belirtiyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.