Hava Durumu

NATO üyesi Türkiye -2-

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2019 08:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2019 08:40

NATO'ya askeri kanat genelde güvenlik penceresinden baktığı için sivil siyaseti, sivil görüşleri ıskaladığı hatta ciddiye almadığı da bir realitedir. Zaten 1952 yılından bu güne NATO terbiyesi ile formatlanmış, NATO'nun amentüsü ile büyümüş bir güvenlik neslinden farklı beklentiler ciddi bir parametre değişikliği gerektirir

Türk solunun bakışında ise NATO'nun "ikinci emperyalist savaş sonrasının ana kontrol mekanizması" olarak nitelendiğini söylemek yanlış olmaz. Fikret Başkaya bu konuyu şöyle yorumlar "NATO'nun varlık nedeni, bir dış saldırıya karşı Avrupa'yı korumak değildi. Avrupa'nın dışından çok, asıl içiyle ilgiliydi... Kıta Avrupa'sında anti-kapitalist hareketlerin önünü kesmek, komünist partilerin iktidarını engellemek, ama hepsinden önemlisi, Avrupa'nın etkili bir rakip olmasını engellemekti...

Etkili bir rakip olmasını engellemenin yolu da muhtemel bir Avrupa-Sovyetler Birliği ittifakını engellemekten geçiyordu. Eğer Avrupa yüzünü Atlantik'e, Batı'ya değil de Doğu'ya çevirseydi, bir yarım-kıta olan Rusya ile işbirliğine girseydi, her şey farklı olurdu. Nitekim General Charles de Gaulle, Sovyetlere yakınlaşmaktan yanaydı ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına karşıydı. Zira, ona göre Avrupa Birliğine katılmış bir İngiltere, ABD'nin Avrupa'daki truva atı demeye gelirdi "

Türkiye NATO'ya güvenlik gerekçesiyle girdi amma bağımsızlık noktasında çok şeyler kaybetti.

Made in USA görüntüsünden çıkamadık. Bağımsız dış politika uygulama yeteneğini koruyamaz hale geldik.

Bütün güvenlik ve istihbaratımız NATO, dolayısıyla ABD tarafından yapılandırıldı.

NATO ile ilgili iki ciddi itirafı yazarak açıklayalım; birincisi iki kez MİT müsteşarlığı yapan Fuat Doğu şu itirafta bulunmuştur. "Ben MİT Müsteşarlığı yapmadım, CİA'in şube müdürlüğünü yaptım. Bir CIA yetkilisi gelse, beni Sinop'a götür dese onu oraya götürmekle memurdum."
İkincisi Bülent Ecevit, 28 Kasım 1990'da Milliyet gazetesinde yayınlanan röportajında "Özel Harp Dairesi"ni zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar'dan öğrendiğini söylüyordu. Ecevit'in röportajda: "1974'teki başbakanlığım sırasında, zamanın Genelkurmay Başkanı rahmetli Orgeneral Semih Sancar başbakanlığın örtülü ödeneğinden acil bir ihtiyaç için birkaç milyon istedi. Benden istenen miktar örtülü ödenekteki paranın tümüne yakındı... Genelkurmay'dan bu paranın ne için istendiğini sordum. 'Özel Harp Dairesi için istiyoruz' yanıtı geldi. Öyle bir resmi dairenin o zamana kadar adını bile duymamıştım. 'Şimdiye kadar bu dairenin giderleri nereden karşılanıyordu' diye sordum. O zamana kadar Özel Harp Dairesinin tüm giderlerini bir gizli ödenekle ABD'nin karşıladığı; ancak artık ABD'nin bu parasal katkıyı kestiği, o nedenle Başbakanlık örtülü ödeneğinden para istemek zorunda kalındığı bana bildirildi. (ABD'nin katkıyı kesme nedeni 1974 Kıbrıs barış harekatından dolayı Türkiye'ye Ambargo uygulamasıydı. Ambargo sayesinde NATO'nun gizli yapılanmasını üstelik başbakan düzeyinde ancak duyabildik, ya ambargo olmasaydı? ) Ecevit devamla Özel Harp Dairesi'nin nerede bulunduğunu sordum. 'Amerikan Askeri Yardım Heyeti ile aynı binada' yanıtını aldım. Diyordu.

Diğer taraftan Türkiye'de tüm askeri darbelerin ( 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve püskürtülen 15 Temmuz) arkasında NATO vardır. Kontrgerilla tipi 'yapılanmalar' da doğrudan NATO'nun eseridir.

1977 yılı 1 Mayıs Taksim katliamı da dahil 1960'lı ve 1970'li yıllardaki terör ve şiddet sarmalı, NATO'nun marifetidir.

Ne zaman bağımsız bir adım atsak, onlara göre ne zaman yörüngelerinden çıkacak olsak yeri geldi darağacı (27 Mayıs,12 Mart, 12 Eylül) yeri geldi falaka ile terbiye etmeye kalkan aynı güçtür.

Aslında son dönemde en çok sözü edilen 'paralel yapılar NATO'nun (dolayısıyla ABD'nin) peydahladığı yapılardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.