Hava Durumu

Bursa'daki koronavirüs vakalarının artış hızına karşı Prof. Dr. Sedat Demir'den öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2020 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2020 08:07

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüsle ilgili yapmış oluğu ilk toplantıların birinde vaka sayısı açısından Bursa'nın ilk on içinde yer almadığını duyunca oldukça sevinmiştik.

Ardından ilerleyen günlerde Bakan Koca'nın yapmış olduğu diğer açıklamalarda Bursa'nın riskini yükseldiğini ilk beş içerisinde açıklandığını duyunca tedirgin olmadık desek yalan söylemiş oluruz.

Bu süreçte bizler de korunma tedbirlerine uyma adına Sönmez Medya'nın bize tanıdığı olanaklar sayesinde evimizden yazdığımız yazılarla siz değerli okurlarla buluşmaya gayret ediyoruz.

Sadece bizler mi?

Bir çok sektörde çalışmalarını buna benzer yöntemlerle devam ettiriyor.

O hizmeti veren kurumlar arasında bazı özel hastanelerde görev yapan doktorlar da hastalarıyla görüntülü ortamda görüşüyor.

Biz de bu bağlamda dün değerli dostumuz uzun yıllar hem kamu da hem de özel sektörde yöneticlik ve doktorluk yapmış KOVİD vakalarının Türkiye'de görülmesiyle alınması gereken önlemler konusunda AS TV'de Politik Bakış programında konuk ettiğimiz Prof.Dr. Sedat Demir'le telefonla görüşmesi yaptık.

Ardından da satır aralarında da KOVİD19'la ilgili son durumu değerlendirmesini rica ettim.

Prof. Demir, öncelikle Hükümetin aldığı tedbirleri ülke genelinde doğru buluyor, ama Bursa özelinde ise tedbirlerin uygulanması noktasında biraz daha dikkatli olmamız ve ilave tedbirler gerektiğini düşünüyor.

Eğer önlem almaz isek bu hastaların enfekte olduğu iller sıralamasında daha da yukarı çıkarız diye düşüncelerini paylaştı.

Bu bağlamda;

Özellikle bir sanayi şehri olan ve çalışan kesimin önemli sayılarda olduğu Bursa da bir çok fabrika ve işyerinin çalışmaya devam etmesi nedeniyle salgın hızı artmaktadır. Kocaeli örneği bunun bir başka kanıtıdır diyerek ön girişinden sonra Prof. Dr sedat Demir dört başlıkta önerilerini sıraladı.

İşte o öneriler:

1- Evde kalma uygulamalarına daha fazla dikkat çekilmelidir. Gözlemlerimiz caddelerdeki kalabalıkların yeterince azalmadığı semtlerde vaka sayısının daha fazla olduğudur

Bu konuda şehrin insan yoğunluğunun en fazla olduğu alanlarının analizi yapılmalı ve gerekirse o alanlar yaya ve araç trafiğine kapatılmalıdır.

2-Yoğunluğun fazla olduğu bölgelerde ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda ek dezenfeksiyon tedbirleri alınmalı, maskesiz bu alanlara kimse alınmamalı, alana girişte bir şekilde dezenfeksiyon uygulanarak geçirilmelidir.

3-Sokağa çıkma yasağı bulunan yaş gruplarında denetimler artırılmalıdır. Bu yasak özellikle kenar semtlerde yeterince uygulanamamaktadır. Bu alanlara özen gösterilmelidir.

4-Çalışmak zorunda olan iş yerleri tekrar gözden geçirilmeli, gerekirse iki hafta boyunca mutlaka çalışması gereken alanlar dışında zorunlu iş bıraktırma uygulanmalıdır.

5-Şehrin muhtelif noktalarında ve gerekirse gezici araçlarla Bursa da tedbir alınmazsa gidişin iyi olmayacağı hakkında halk bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir.

Bence KOVİD19 salgının durdurulması noktasında Demir'in önerilerini önemsemek gerekli diye düşünüyorum.

GÜNDELİKÇİLERİ DE UNUTMAMAK GEREKİR!

KOVİD19 salgını sonrası hükümetin istihdamı koruma adına almış olduğu tedbirler arasında işten çıkarmalar yasaklandı.

Öte yandan ücretsiz izne çıkarılanlar için aylık bin 170 TL yardımda bulunulacak yine ek olarak kısa çalışma ödenekleri de çalışanlar için büyük bir nimet.

Akmasa da damlar mantığıyla bu süreç için bu tebirler oldukça önemli.

Bir de bu süreçte kayıt dışı olarak nitelendirebileceğimiz gündelik işlere giden, eşleri olmayan bayanlar yada ailelerinde herhangi bir sosyal güvencesi olmayan günübirlik çalışmalarla yaşaam müadelesi insanlarımız var.

İşte bu konuda da bazı tedbirler alınması gerekiyor.

Onlara da kısmen ödemeler sağlanırsa bu süreçten en az hasarla çıkmış oluruz.

Biz önerimizi gündeme getirelim.

Karar yöneticilerimizin...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.