Hava Durumu

Cittaslow için Keles harekete geçiyor...

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2019 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2019 08:45

Son yıllarda yoğun iş temposunun ardından çalışanların şehirlerden uzaklaşma arzusunun öne çıktığını görüyoruz.
Özellikle sanayinin, kentleşmenin yoğun olduğu illerde bunu azaltmak mümkün değil. Geriye kalan ise bozulmayan nüfus yoğunluğu az olan bölgelerin mevcut durumunun korunmasına yönelik projelere ağırlık vermek gerekiyor.
Bu bağlamda son yıllarda "Cittaslow City" ifadesini çok sık duyar olduk. Ya da diğer bir deyişle yavaş şehir.
Yavaş şehrin;
Yavaş yaşam, kent ruhu, sürdürülebilir kalkınma, yavaş yemek ana teması da olmazsa olmazı...
Bunun yanı sıra üye olan kentlerde;
İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda altyapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanmaları şart.
İşte bu noktada dünyanın 30 ülkesinde 72 kritere uyan 252 kent bu unvanı kazanmış durumda.
Ülkemizden ise 17 ilçe " Cittaslow City"
Bu bağlamda;
Mehmet Keskin'in belediye başkanı olduğu Keles 18. ilçe olmak için çalışmalarını hızlandırdı.
Keles'ten bir heyet Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem'i önümüzdeki günlerde ziyaret ederek sistemin işleyişi hakkında bilgi alacaklar.

FETİH 1326'YI İLK GÜN KAÇ KİŞİ ZİYARET ETTİ?

Bursa'nın vizyoner projelerinden biri olan Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan Fetih 1326 Panorama Müzesi ilgi odağı olmaya devam ediyor. Açıldığı ilk günden bu hafta başına kadar ücretsiz olan müze önceki günden itibaren ücretli hale geldi.
İlk gün ücretli olarak kaç kişi ziyaret ettiğini Müze Müdürü Orhan Mollasalih'e sorduk. O da ücretli olarak 375 ziyaretçi olduğunu okulların açık olması münasebetiyle okullardan da ücretsiz bin 100 ziyaretçi olmak üzere toplam bin 475 ziyaretçi gelmiş.
Öte yandan yaz tatilinde öğrenciler karnelerini göstermek şartıyla müzeyi ücretsiz ziyaret edebilecekler.
Öte yandan ilk ziyaretçiye çam sakızı çoban armağanı bir hediye verilmiş. Yine bu arada her gün 1326'ncı ziyaretçiye de benzeri bir hediye verildiğini bu köşeden duyurmuş olalım.

ESGİN'DEN BELENE KAMPI İÇİN ÖNERİ...

Özellikle yakın tarihimizde Balkanlar'a elveda dedikten sonra bu coğrafyada kalan Müslüman ve Türk toplumu adlarını ve dinini değiştirmedikleri için insanlık dışı birçok işkenceye maruz kaldılar.
O işkencelerin en büyüğünü de Bulgaristan'da Komünist Rejim tarafından Belene'de yapıldı. Bu kamp 1949 yılında kurulmuş.
Belene de yapılan zulümleri önceki gün TBMM'de kürsüden AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin gündeme getirdi.
Esgin'in konuşmasından satır başları şöyle:23 binden fazla kişinin tutulduğu ve 8 bin kişinin zulüm altında can verdiği toplama kampı Belene,
Bulgaristan'da yaşayan Türklerin isimlerini, Hristiyan kökenli isimlerle değiştirmeye ikna olmadıkları için kapatıldıkları toplama kampı Belene, 70. yılında.
Türkçe konuşmak, sünnetli olmak, geleneklerini sürdürmekle suçlanan Türklerin kapatıldığı toplama kampı Belene, 70. Yılında
Fiziksel şiddet, tecavüz ve psikolojik baskı gibi uygulamalarla insan haklarının hiçe sayıldığı toplama kampı Belene, 70. yılında.
Kampta çalıştırılırken apandisti patlayan Ali Ormanlı'nın kamptaki doktora götürüldüğünde, doktorun isim değişikliğini kabul etmesini tedaviye ön şart koştuğu toplama kampı Belene, 70. yılında...
Telefonla görüştüğümüz Esgin, Belene'nin yüzkarası zulmü unutturmayacak bir açık hava müzesine dönüştürülmesini istiyor...
Gerçekten de öyle olması gerekiyor.

BİHMED PİLAV GÜNÜNDE BULUŞUYOR...

Bursa'nın en etkin sivil toplum kuruluşlarından biri de Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (BİHMED).
BİHMED'in her yıl geleneksel hale getirdiği pilav günü yarın gerçekleşecek.
Yeni yapılan Bursa Merkez İmam Hatip Lisesi bahçesinde saat 17.30'da başlayacak. BİHMED Başkanı Kadir Oruç etkinliğe tüm Bursalıları davet ediyor.
Öte yandan yine Oruç'un verdiği bilgiye göre bu yıl imam hatip ortaokullarından 6 bin 343, liselerinden ise 3 bin 009 öğrenci mezun olacakmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.