Hava Durumu

Doğu Türkistan'ın Bursa'daki elçileri...

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2020 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2020 08:12

Gönlümüze yakın ama gözden ırak olan Türk illerinin başında Doğu Türkistan geliyor... Geçmişte Osmanlı'nın eyaleti olan Doğu Türkistan Osmanlı yıkıldıktan sonra 12 Kasım 1933'te bağımsız Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti olarak kurulmuş, ardından kurulan bu devlet 1935 yılına kadar hayatını sürdürmüş.
Sonrasında 1944 yılında yeniden kurulan devlet 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilhak etmesiyle bu ülkeye dahil olmuş.
Son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'da yaşayanlara karşı yapmış olduğu insanlık dramını unutmuş değiliz.
Bu bağlamda dün Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuyan öğrenci kardeşimiz Abdülkadir Abdülkerim medyada misasfirimiz oldu.
Kendisi ile sohbet ettik. Doğu Türkistan'da 25 milyon Müslüman Türk yaşıyor. Bu topraklarda yine 8 milyon Çin askeri yerleştirildi dedi.
Kısaca her Türk ailesine 1 Çin askeri...
Ardından Çin Hükümeti 1 milyon 260 bin Çinliyi, kardeşlik projesi kapsamında Uygur Türkleri'nin yanına yerleştirmiş.
Ondan sonrası vahim...
Burada olup bitenleri yazmaya klavyem varmıyor...
Asimilasyon politikası kapsamında;
Öte yandan Çin vatandaşlarından DoğuTürkistan'a yerleşmek isteyenlere devlet 110 bin TL yardım her ay da 6 bin TL maaş bağlıyormuş.
İstediği Uygur kızı ile evlenebiliyormuş.

Bunun yanı sıra Abdülkadir'in ifadesine göre dünyanınen büyük toplama kampı Doğu Türkistan'daymış. Yaklaşık 5 milyon insan bu kamplarda.
Abdülkadir'in abisi ve babası da bu kamptaymış.
Abdülkadir ailesinden 2016 yılından beri haber alamıyor.
Bursa'daki üniversitelerde 123 Uygur Türk'ü öğrenim görüyormuş. Bunun 40 kadarı kız kalanları erkek öğrenci...
Burada geçen yıl yapmış oldukları Ramazan Bayram Namazı çıkış semah gösterisi 400 yıldır devam eden bir gelenekmiş. 2016 yılında Doğu Türkistan'da yasaklanmış. Bursa Ulucami önünde yapılınca geçen yıl Çin Hükümeti izin vermiş, Doğu Türkistan'da da yapılmış. Netice de Doğu Türkistan gitmesek de görmesek de gönül coğrafyamızın Turan illerinden, Kızıl Elmalarından....
Bize düşen onların rahatça ibadetlerini yapacağı ırklarını unutmayacağı geçmişte yaşadıkları gibi yaşaması için dua etmek...
Bu arada söz Türkistan'dan açılmış iken bugün Osmangazi Belediyesi'nin Bursa'da Ördekli Kültür Merkezi'nde saat 18.00'de gerçekleştireceği bir etkinlik var.
Etkinliğin adı: Türkistan Milli Hareketi ve Korbaşıları Anma Günü. Programa Prof.Dr. Juliboy Eltazarov, Prof. Dr. Kahraman Racabov, Çağatay Koçar, Emin Yarımoğlu konuşmacı olarak katılacak. Vakti olanlar kaçırmasın!

IŞIK'TAN GÜRSU'YA MÜJDELER

AS TV'nin klasiği haline gelen Sönmez Medya Buluşmaları'nda bu haftaki konuğumuz Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık oldu.
Işık'la birçok konuyu konuştuk.
Benim sorularım arasında ise ilçeye Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yatırımlardaki son durumdu.
Işık, yanıtlarına son sorudan başladı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ üzerinden Dışkaya'ya 400 konut yapacağını ve yer tahsisinin gerçekleştiğini vurguladı.
Ardından buralarda özel sektörün de çalışmalarda bulunduğuna dikkat çekti.
Uydu kent için ideal bölge dedi.
Sonrasında AB fonlarıyla güneş tarlaları yapacaklarını bunun da 4 yılda kendini amorti ettiğini vurguladı. Güneş tarlalarının ödemesinin ise 5 yıl sonra başlayacağını öğrendik o zamana kadar zaten kendini amorti ediyor...
Bunun yanı sıra Dışkaya'ya amatör sahanın yapılacağını ve toplamda 20.sinin belediye 2.sinin de bakanlık tarafından olmak üzere 22 potanın Gürsu'ya yapıldığını Işık'tan öğrendik. Bunun dışında Işık birçok konuyu konuştu. Onu da gazetemizin diğer sayfalarında okuyabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.