Hava Durumu

Dört dağ ilçesi SOS veriyor...

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 08:05

Sürekli gündeme getirdiğimiz konulardan biri de dağ yöresinin makus talihi ile ilgili. Bölge her geçen gün göç veriyor. Yapılan çalışmalara rağmen bu göçün önüne geçilemiyor.
Önüne geçmenin tek şartı bölgede istihdamı artırıcı projeler...
İşte bu noktada yapılacak çalışmalar aşağıda yazacağımız rakamları tersine çevirebilir.
Her yıl 31 Aralık 2019'da açıklanan Türkiye'nin nüfusu 83 milyon 154 bin 997'ye ulaştı. Diğer deyiş ile bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artış gözlendi. Bursa'nın nüfusu ise 2 milyon 994 bin 521'den 3 milyon 56 bin 120 kişiye yükseldi.


Bursa'nın nüfusuysa yaklaşık 60 bin kişi arttı.
Öte yandan Bursa'da yaşayan Suriyeli sayısı ise 180 bine yaklaştı.
Bursa'nın nüfusu artmasına rağmen dört dağ ilçesi olarak nitelendirdiğimiz Orhaneli-Keles-Büyükorhan ve Harmancık nüfusları da artıştan nasibini alamadığı gibi bir de üstüne üstelik düşüş yaşadı.
Orhaneli'nin nüfusu 19 bin 492'den 19 bin 387'ye, Keles'in nüfusu ise 12 bin 355'ten 11 bin 997'ye Büyükorhan'ın nüfusu 10 bin 042'den 9 bin 666'ya, Harmancık'ın nüfusu ise 6 bin 576'dan 6 bin 384'e düştü.
Diğer bir ifade ile Orhaneli'nin nüfusu bir önceki yıla göre 105 kişi düşerken, Keles'in nüfusu ise 358 kişi düştü.
Büyükorhan ise 358 kişi nüfusu azalımı ile en fazla düşüş yaşayan ilçe oldu. Harmancık ise 192 kişi azaldı.
Nüfusu düşüşü ile beraber ilçelerin İller Bankası'ndan alacakları pay da düştü. Öte yandan Harmancık başta olmak üzere dört dağ ilçes ise SOS vermeye başladı. Bu arada Harmancık'ın nüfusu 5 binin altına düşerse ilçeliğin de düşmesi söz konusu.
Bu konuda bir an önce dağ yöresinin çözüm arayışı için harekete geçmesi lazım yoksa yarın geç olacak bizden hatırlatması!..

AK PARTİ'DE KADIN KOLLARI KONGRELERİ DE BAŞLIYOR

AK Parti'de ana kademenin kongre takvimi açıklandı. Öte yandan İl Kadın Kolları Başkanlığı görevine atanan Emel Gözükara Durmaz'ın yönetim kurulu listesi de Ankara'da imzada.
Her an açıklanabilir.


Dün telefonla görüştüğümüz Başkan Durmaz yönetimini bugün yarın açıklayacağını ifade etti. Ardından muhtemelen ilk yönetim kurulu toplantımızı perşembe (yarın)günü gerçekleştireceğiz dedi.
Bunun yanı sıra kongre takvimiyle de ilgili konuştu.
Yönetim kurulunun açıklanmasının ardından kadın kollarında da kongre sürecinin başlayacağını bunun da muhtemelen mart ayıyla beraber kongrelerin gerçekleşmeye başlayacağını söyledi..
Hedeflerinin ramazan ayından önce ilçe kongrelerini bitirmek olduğunu paylaştı .
Bize de süreci takip etmek düşer.

BURSA GENÇLİK MECLİSİ'NDEN YEREL SİMÜLASYON

Bursa Kent Konseyi'ne bağlı meclislerden biri de Bursa Gençlik Meclisi. Kıvanç Cakalıoğlu'nun başkanlığını yaptığı meclis Bursa'daki gençleri bilgilendirme adına önemli çalışmalar yapıyor. Bu bağlamda başta üniversite gençliği ile Bursa gençliği arasındaki bağları kuvvetlendiriyor. Kent adına aidiyet duygusunun öne çıktığı projelere imza atıyorlar.
O projelerden birini de önümüzdeki günlerde gerçekleştirecekler. 21-22-23 Şubat'ta Merinos AKKM'de "Bursa Temsili Genç Millet Meclisi Simulasyonu'nu" gerçekleştirecekler.


Toplamda 102 genç üç gün boyunca gençler gözüyle Bursa'nın sorunları ve çözümleri noktasında kafa yoracaklar.
Ardından haziran ayında Türkiye genelinden Gençlik Meclisleri kanalıyla TBMM'nin genç simülasyonu gerçekleştirilecek.
Asıl hedef ise BM genç simülasyonu ondaki hedef de Ekim 2020 olarak planlanmış durumda. Bize de düşen gençlerin gözüyle sorunların ve çözüm yollarının neler olduğunu gözlemlemek ve yazmak düşüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.