Hava Durumu

Üniversite hastanelerinden özel hastanelere geçişler (2)

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2020 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2020 07:51

Hafta içinde üniversitede görevli öğretim üyelerinin, özel hastanede çalışmalarına ilişkin bir yazı kaleme almıştım.

Yazdığımız yazının ardından bir çok telefon aldık.

Gelen telefonların içinde yazımızı takdir edenler çoğunlukta, olumsuz anlamda eleştirenler ise azınlıktaydı.

Ama öncelikle bir bilgi verelim:

Kamu hastanelerinde çalışan doktorlara muayehane yasağı devam ediyor. Aynı yasak devlet üniversite hastanelerinde de geçerli idi.

Daha sonra Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonrası üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin muayehane ve özel hastanede mesai saatleri dışında çalışma izni verildi. (yasak kısmen iptal edilmiş oldu)

Üniversitenin izin vermediği durumlarda bu karara itiraz eden hekimler mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alarak büro açtıklarını araştırmamız sonucu öğrendik.

***

Öte yandan , araştırdığımız konulardan biri Uludağ Üniversitesi'ne bağlı bu statüde çalışan öğretim üyesi doktor sayısı idi.

Edindiğimiz bilgilere göre rakam zaman zaman değişse de 50'nin üzerinde 60'ın altında diyebiliriz. Öte yandan diğer bir bilgi üniversite kadrosundaki bir öğretim üyesi doktor dışarıdaki bir hastane ile anlaşma yapması durumunda üniversiteye ödemesi gereken rakam doçent için 35 bin TL profesör için 45 bin TL.(bu rakamlar Uludağ Üniversitesi için geçerli 2547 sayılı kanun)

Bu rakamın yaklaşık üçte biri vergi,üçte biri döner sermayeye üçte biri de öğretim üyesi doktora kalıyor.

Hekimlerin özel hastanede çalışma saatleri daha önce yazdığımız gibi mesai saatleri dışında olacak.

Bu saatte 16.00 veya 17.00'den sonra olması gerekiyor.

Bu saatten önce hekimlerin özel hastanede bulunması uygun değil, ya da diğer bir deyişle kadrosunun bulunduğu üniversite hastanesinde bulunması şart.

İlgili kanun şöyle:

MADDE 11- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36. Maddesi "Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen hâller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. maddesi hükmüne tabidir. Ancak bunlardan profesör ve doçent kadrosunda olanlar, her bir anabilim dalındaki kadrolu profesör ve doçent sayısının yüzde 50'sini geçmemek, bir yıla kadar kurumsal sözleşme yapılmak ve geliri üniversite döner sermayesi hesabına kaydedilmek şartıyla ve ilgilinin muvafakati ile mesai dışında özel hastaneler veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalıştırılabilir...

***

Denetim noktasında ise üniversitede bulunması gereken saatlerde ilgili rektörlük özel hastanelerde ise İl Sağlık Müdürlükleri sorumlu.

Şimdi buradan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr Halim Kaşıkçı'ya soruyorum. Siz bu konuda denetim yapıyor musunuz?

Yapıyorsanız yaptığınız denetimler uygun mu?

Yada üniversite hastanesinde bulunması gereken saatlerde bulunması doktorların mesai saatleri içinde çalıştıkları muyehane ve özel hastanelerde randevu vermeleri durumunda cezai müeyyideler uygulanıyor mu?

Bugün doktorların randevu saatlerine baktığınızda özellikle bunu görmek mümkün...

***

Öte yandan konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz bir dost kanunun yeniden güncellenmesi gerektiğini bununla ilgili olarak da üniversite görev yapan akademisyenlerin hiç bir şekilde özel hastanelerde çalışmalarına müsaade edilmemeli diyerek önerisini sundu.

Ardından bir ilavede bulundu. Döner sermayeden aldıkları pay biraz arttırılarak bu sorunlar önlenebilir dedi....

Biz konuyla ilgili değerlendirmelere ilerleyen süreçte devam edeceğiz...

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY BURSA'DA

Bursa bugün önemli bir konuğu ağırlayacak. O isim Kültür ve Turizm Bakanı M.Nuri Ersoy. Bakan Ersoy'un ziyaret sebebi yapımız Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen İznik Gölü sahil düzenleme çalışmalarının sona ermesi ve Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi açılışı sebebiyle gerçekleşecek açılış.

Özellikle farklı kültürlerin buluşma noktası İznik'te bakan Ersoy'un burasıyla ilgili hangi mesajları vereceğini merak ediyoruz.

Pandemi sonrası İznik turizm pastasından istediği payı alabilecek mi?

Bu konuda çalışmalar yapılacak mı?

Bu konuda bakan Ersoy'un açıklamalarını takip edeceğiz...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.