Hava Durumu

10 bin boş sigara paketi diyor ki!

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2016 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2016 07:28
Fotoğrafını çektiğim bu afişi semtimizdeki tekel bayisi asmış. 
Duyuru sigara dağıtıcısı firmalar tarafından hazırlanmış. ‘Keşke sigara hiç içilmese’ diyerek geleyim afişteki çok çarpıcı bilgilere.
2015 yılının 3. çeyreğinde kaçak sigara oranı yüzde 11,7’lerde.  Bu rakam yine aynı yılın 4. çeyreğinde ise yüzde 13.3’e yükselmiş. 
Araştırmaya imzayı, sokaktan topladığı 10 bin boş sigara paketini değerlendirmeye alan MS Intelligence isimli firma atmış. 
Bu ürkütücü veriler, sigara kaçakçılığı konusunun başta yasal sigara sektörü olmak üzere devleti ne kadar büyük bir kayıp teşkil ettiğini ifade ediyor. Konunun diğer bir vahim tarafı ise yılların çeyrekleri geçtikçe kaçak oranının hızla yükselmesi… 



Bayi ile konuşuyorum. Bana şunları söylüyor umutsuz ifadelerle;
“Abi bu kaçak sigara konusu çığırından çıkmıştır. Satışlarımız o kadar düştü ki. Bu düşüş keşke olsa ama kesinlikle sigara bırakılması nedeniyle değil. Afişte gördüğün gibi konu tamamen organize sigara kaçakçılığı ile ilgili. Konunun diğer bir kahreden yanı ise sigara kaçakçılığı pazarının kimlerin elinde olması ve hangi kahpe çıkarlara hizmet etmesidir.”
Tekel bayisi hızını almıştı. Bu kez beni kolumdan çekiştirerek sokağın başındaki seyyar tütüncüyü işaret ederek devam etti;
“Abi afişteki rakamlar az bile. Bak şu satıcılardan Bursa’da her köşe başında var. Buralarda gün boyu kayıtlara geçmeyen, yüzlerce kilo kaçak tütün satılıyor. Kira yok, vergi yok, kalite yok! Bu pastanın en büyük dilimini kimin yediğini sen benden daha iyi biliyorsun.”
Bir dokunup bin ah işittiğim bayiimiz finali şu sözlerle yaparak uğurladı beni. 
“E kardeşim sigaradaki vergi oranlarını bu kadar yüksek tutarsan, bu kadar çok zam yaparsan, kaçak sigara yollarını tıkamada yetersiz kalırsan kaçakçılık da bu kadar cazip hale gelir işte. Kime ne desek bilmem ki!” 

ZAMAN TÜNELİ (20 ŞUBAT 1930)

Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu TBMM’de kabul edildi.



Yorum: Demek ki geçen 86 yıl içinde kanun işe yaramamış. Baksanıza alışverişlerimizde ağzımızı hep Euro ile açıp dolarla kapıyoruz. 

Haftanın ufak tefek taşları

“Türkiye’nin yönetildiği kentten vurulması, ancak ve en uygun “Bağrımızdan, vurulduk.” demekle ifade edilebilir.”
Serkan İnceoğlu

“Fiilen iyice bölünen Suriye, deyim yerindeyse tam bir çıfıt çarşısı. Yarının ne olacağı ise belli değil.”
Okan Tuna

“Ülkenin ve kentimizin yoğun gündemini takip edip sizlere aktarmak adına malum bir hayli yoğunluk yaşıyoruz şu sıralar…”
Ersel Peker

“Çimento” kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince “caementum” sözcüğünden türemiş bir kelimedir. Dilimizde hem gerçek anlamı, hem de mecazi anlamları sıkça kullanılır.”
Murat Kuter

 “Gördüğünüz gibi bu iş yalnızca Artvin’in meselesi olmaktan çıktı, Türkiye’ye mal oldu. O yüzden her taraftan tepkiler yağıyor.”
Orhan Çelik 

 “Allah’tan diyorum, TFF’de Bursa’dan üyemiz var.Olmasaydı, garanti 5 maç ceza yerdik.
Buna da şükür!” 
Mustafa Tunçakın

--------------------------------------------------------




 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.