Hava Durumu

Artvin’in üstü ‘altın’dan daha kıymetlidir!

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2016 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2016 07:49
Artvin’i ve yurdun her köşesindeki Artvinliyi bu mesele çok ama çok ilgilendiriyor. 
Konu,  Artvin’in akciğeri olan adeta cennetten bir köşe olan Kafkasör Yaylası-Cerattepe bölgesinde altın aranmasıyla ilgili.  
Konu birkaç yıldır bölgede hiç gündemden düşmedi. 
Geçtiğimiz yaz tatilimin bir bölümünü geçirdiğim Artvin’de, Cerattepe’de altın aranmasına siyasi görüşü ve hangi parti mensubu olursa olsun yediden yetmişe tüm halkın konuya tepki verdiğine tanık oldum. 
 Son yıllarda ülkemizin en huzurlu kenti sıralamasında zirvede olan bu ilin istisnasız tüm esnafı dükkânlarını ‘Madene hayır’ afişleriyle donatmışlardı. Yani ben geçtiğimiz yaz,  sadece üç-beş çevreci ve etkisiz bir iki sivil toplum örgütünün konuya sahip çıkmasına değil,  kentin tamamını ayağa kaldıran bir duruşu izlemiştim. 
Ve şimdi gelelim bugüne. Bakın ajanslara konu ile ilgili düşen sıcak haber ne diyor;
“Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı çıkan Artvin halkının mücadelesi devam ediyor. Akşam saatlerinde Cerattepe bölgesine askerlerle müdahale olacağı duyumunu alan Yeşil Artvin Derneği, sivil toplum örgütlerliye bir araya geldi, yaklaşık 2 bin kişi, Cerattepe yolunu ulaşıma kapatarak beklemeye başladı.”



Bu haberden sonra hemen telefona sarılıp son gelişmeler hakkında bilgi almak için kente mağaza işleten bir esnaf dostumla görüştüm. Tam da tahmin ettiğim gibi O da olay yerindeydi ve bana heyecanla şu bilgileri aktardı;
 “Şu anda Artvin’de esnafın yüzde 90’ı kepenklerini kapamış durumda. Kafkasör’e çıkış yolu ana-baba günü gibi. Yüzlerce araç ve binlerce insan iş makinelerinin önünde bekliyor. Çevre illerden asker ve polis takviyesi var. Kalabalıkla güvenlik güçleri arasında zaman zaman itiş kakışlar oluyor. Bu duruma polis biber gazıyla karşılık veriyor. İş nereye varacak bilmiyoruz.”
Sahiden bu işin sonu nereye varacak? 
 Son sözü, konu ile ilgili hukuksal süreç devam ederken, şirkete yer teslimi yapılacağı duyumunu alan, yaklaşık 300 araçlık konvoyla bölgede nöbet tutan yöre halkı mı, yoksa  
 ‘Artvin’in üstü altından kıymetlidir’ diyen Artvin sevdalılarını hiçe sayan altın arayıcıları mı söyleyecek? Bekleyelim, görelim…

ZAMAN TÜNELİ (17 ŞUBAT 1925)

Aşar Vergisi kaldırıldı. Köylü aşar yükünden kurtuldu. Basın aşarın kaldırılmasını büyük bir devrim olarak sundu.



Yorum:  O devirde Öşür Vergisi olarak da bilinen tarım ürünleri üzerinden alınan %10 oranındaki vergiden kurtulmak elbette çok önemli. Ancak günümüzde köylerde az da olsa  yaşayanlar bu vergiyi ödemiyor ama gübre ve mazot fiyatlarının yüksekliği köylüye Öşür Vergisi’nden daha büyük külfet yaratmıyor mu? 

-----------------------------------------------



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.