Hava Durumu

Atem ‘totem’ ben seni!

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2015 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2015 08:22
Şimdilerde şehirlerin giriş çıkışlarına hatta mahalle aralarında, kaldırımlara gelişigüzel konuşlandırılan devasa totem tabelaları senin de üstüne,  üstüne  geliyor mu? 
Oysa zamanında ne kadar masum, ne kadar özgünmüş günümüz reklamcılarının adından esinlendiği anıt heykeller…
Şimdi öyle mi?
Özellikli kentimizin İzmir, Ankara ve Yalova yollarına kilometrelerce, sağlı sollu sıralanan totem ordusu içinde, içinize sinen kaç tane var?  
Yol kenarlarında binlerce metrekarelik alanda üretim yapan ve firma markasıyla özdeşleşen, estetiği ve ağırlığı ile dikildiği yere yakışan totemleri bir yana bırakıyorum. 
Benim takıntım 10-15 metrekarelik alanda mesleğini icra dürümcü, lastikçi, çiğ köfteci, kuaför, kasap ve hatta çilingirler gibi küçük ölçekli işletmelerin bile bu totem sevdasına tutulmalarıdır.  
Bütün kentleri ve ülkeyi abluka altına alan tabela kirliliğinin bu en iri kıyım unsuru olan totemlerin üstümüze, üstümüze gelmesine ‘dur’ demek çok mu zor? 
Kaldırımda yoluma dikiliveren, arada bir görmek istediğim gökyüzüme ipotek koyan bu totem mezbelesine bir ayar versek, kontrol altına alsak yaşadığımız yerler daha nefes alınır olmaz mı? 
Bunu asırlar önce köküne kibrit suyu sıkılan Kızılderililer başarmıştı. 
Biz de başarabiliriz! 

ZAMAN TÜNELİ

21 Ekim 1945.
Fransa’da kadınlar ilk kez oy kullanma hakkı elde etti.
Yorum: Türkiye Cumhuriyeti kadınları ise ilk oylarını 1930 belediye seçimlerinde kullandı ve Şehir Meclisleri’nde yer aldı. O zamanlar demokrasi kulvarında Fransa’ya nasıl da tur bindirmişiz değil mi? 

İhtiyaç Haritası’na ihtiyaç var!

İşte size internet ortamının sunduğu güzel, faydalı ve bir o kadar da anlamlı bir organizasyon daha! 
İhtiyaçharitası.com!
Bu platform neler mi yapıyor?
 İhtiyaç Haritası’nın amacı Türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların gerekli kurum/kuruluş veya özel kişiler tarafından karşılanmasının kolaylaştırılması için bir sistem oluşturmuş. 
Ben oyuncu Mert Fırat’ın öncülük ettiği ciddi, güvenilir ve sorumluluk platformu sık kullanılanlar listeme aldım bile. 
Nasıl almayayım, bu organizasyon ağı sayesinde Anadolu’nun bir köy okuluna, bir hayırsever tarafından 500 kitaplık bağış yapılması bile sağlanmış. Daha ne olsun! 


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.