Hava Durumu

Canlı bombayla aynı sokakta yürümek…

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2016 07:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2016 07:27
Çarşamba günü kentimize dehşet dakikaları yaşatan canlı bomba eyleminden sonra bir kez daha anladık ki, terörle baş etmek için sokaktaki insana da büyük görevler düşüyor.  
Yani terörün kalleş, hain ve acımasız pusuları sadece kolluk kuvvetlerinin çabalarıyla değil vatandaşın desteği ve duyarlılığıyla önlenir ya da minimuma indirgenebilir. 
Bu bağlamda hiç karşınıza çıkmamasını diliyorum ama sokakta canlı bombayı tanımak ve teşhis etmek için bakın uzmanlar ne diyor;
Garip giyim biçimi: Bomba düzeneğini gizlemek için aşırı bol kıyafetleri tercih ederler. 
Robot gibi yürürler: Bombacılar fazladan 20 kg’a yakın bir ağırlık taşıdığı için garip yürüyüşleri kendilerini ele verir. Ve yanlarında hep büyük bir çanta vardır.



Tedirgin ve asabidirler:  Hayatının son anlarını yaşayan biri nasıl soğukkanlı ve sakin olabilir ki? 
Dik bakışlar:  İntihar bombacıları bir hedefe kilitlenmiş şekilde dimdik karşıya bakarlar. Önceki bombacıların tüm görüntülerinde bu bakış biçimini sergilediği görülüyor.
Ellerini gizlemeye çalışırlar: Bu kişilerin ellerini göremezsiniz. Eğer bir kişinin elleri sürekli çantanın içindeyse, bir düğmeye basmak için bekliyordur.
Diğer ipuçları:  Bombacı erkekse ve dini bir gerekçe ile bu eylemi yapıyorsa, kalabalıkta fark edilmemesi için sakalları kesiktir. Aylar sonra kesilen sakaldan sonra ten rengi belirgin biçimde açık olur. Ayrıca bu caniler kesinlikle cennete gideceğini düşündüğü için üzerlerine güzel kokular sürmeyi asla ihmal etmezler. 
Görünce ne yapmalıyız? Bu çok önemli bir konudur. Uzmanlara göre asla bu durumda elimize kocaman bir ağırlığı alıp intiharcının kafasına bindirmeye kalkmayınız.  Yapılacak en doğru hareket şüpheliyi güvenli bir mesafeden takip edip, emniyet güçlerini aramaktır.  

Hiç böyle ‘TOMA’  gördünüz mü?


TOMA’ları bilirsiniz.
Hani şu, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı…
Bu araçlarla ilgili daha geniş bir bilgi verecek olursam, TOMA’lar 5 bin 600 litre su tankı, 60 litre boya tankı, 60 litre gaz solüsyon haznesi ve 80 litrelik de köpük tankından ibaret. 



Bütün bu bilgileri neden verdim derseniz mesele şu;
Isparta’da huzurevini ziyaret eden ilin Çevik Kuvvet Şube ekipleri huzurevine TOMA’ları da götürmüş. Huzurevi sakinlerine TOMA’ların özelliklerini tanıtan emniyet yetkilileri hoş bir uygulama daha yapmış;
TOMA’larla Isparta Huzurevi bahçesindeki elma ağaçlarını da bir güzel sulamışlar. 
Vallahi çok iyi yapmışlar.
Demek ki vatandaşın hep eylemler, gösteriler ve kargaşa ortamlarıyla ilişkilendirdiği TOMA’larla güzel şeyler de yapılabiliniyormuş.


ZAMAN TÜNELİ


29 NİSAN 1980

1 Mayıs’ın yasaklandığı il sayısı 30’a yükseldi.
Yorum: Ah benim işçi sınıfım ah!  Hep yasaklar, hep barikatlar, hep engeller. Sana dilediğin gibi bir İşçi Bayramı kutlamak ne zaman nasip olacak bilmem ki! 

***




 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.