Hava Durumu

Et kilosu 25 TL’den nasıl yenir?

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2016 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2016 07:32
Ben kırmızı eti, B vitamini deposu, kan yapması, bedeni güçlü kılması, zihinsel gelişmeyi etkilemesinden çok tadı ve lezzetinden ötürü pek severim.  
Ama gelin görün ki benim gibi etsiz yemeğe devrik gözlerle bakan, ızgara, kebap türlerine asla ‘hayır’ diyemeyen,  hele mangal sefaları sırasında psikolojisi tavan yapan yüz binler şu et fiyatlarından oldukça mustaripiz. 
Konu bu günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koridorlarından, bizim mahalle kasabının kedileri ve etle alakası olan herkesin gündemini hararetle meşgul ediyor.  
Nasıl etmesin ki?
Son beş yılda yüzde 65’lik bir yükselişe erişen kırmızı et fiyatları,  kendisini ilgilendiren her kurum ve kişiye pozisyon aldırma durumunda bıraktı. Hatırlarsınız geçenlerde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da bir türlü düşmeyen enflasyonun faturasını kırmızı ete kesmişti. 
Diğer yandan ise ilgili bakanlığın et fiyatlarını makul seviyeye indirmek için başlattığı ithal et kartına, ete egemen kurumların ve besicilerin, etinden et kopmuşçasına tepki verirken bakın bu sürecin en önemli aktörü, benim vatandaşım nasıl çözüm yoluna gitti;  
3-5 kişi bir araya gelip ortak koyun kesmeye başladı.  
Yani bu kez kurbana girilmedi, daha ekonomik olsun diye bir araya gelinerek koyuna girilme modeli uygulanmaya başlandı. 
İlkini Konya merkezli bir haberde duyduğumuz ortaklaşa koyun kesme yönteminin yaygınlaşmaya başlaması umarım et piyasasına yön verenler için korku çanları çaldırmaya başlamıştır. 
Ben bu durumda kilosu kasap ve marketlerde 45 ile 70 TL arasında seyreden kırmızı eti yukarıdaki dayanışma örneğiyle 25 TL’ye mal eden vatandaşı tebrik ederken, et pazarının otoritelerine de daha insaflı politikalar üretmelerini öneriyorum. 

Eşek sahiplerinin dikkatine!


Son zamanlarda eşek sütünün değere binmesi eşek piyasasını alt üst etti. Yurdun çeşitli bölgelerinde yeni bir iş kolu olarak benimsenen eşek sütü üreticiliği beraberinde bazı sıkıntıları da getirdi. İşte bu gerçeği tüm açıklığıyla yansıtan haber:
Manisa’nın Şehzadeler İlçesi’nde 80 eşekten oluşan çiftliğinde eşek sütü üretip satan Türkan Eğriboyun, üretimi artırmak için hayvan aradıklarını ancak 200 lira olan bir eşek için kendilerinden bin lira istendiğini söyleyerek fahiş fiyatlardan yakındı. Eğriboyun, çareyi diğer bölgelere yönelmekte bulduklarını ifade etti.



Ben buradan cesur girişimci Türkan hanıma çiftliği için en hesaplı eşekleri bulması temennimi iletirken, piyasadan haberdar olamayan eşek sahiplerini de bu konuda uyanık olmaya davet ediyorum. 

ZAMAN TÜNELİ


10 ŞUBAT 1958

İstanbul Valisi Mümtaz Tarhan gece kulüplerinde striptiz yapılmasını yasakladı. 
Yorum: Araştırmama göre 1958 yılında İstanbul’u her türlü kirlilikten temizleyen Vali Mümtaz Tarhan sadece 5 ay görevde kalabilmiş! Bu durumda yorumu size bırakıyorum…

***






 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.