Hava Durumu

Hapishanede doğan markaların zaferi…

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2016 07:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2016 07:37
Hapishane yaşamı söz konusu olunca aklıma ilk önce Orhan Kemal’in 72. Koğuş’u ile Kerim Korcan’ın Tatar Ramazan’ı gelir hep.
Dün yine hükümlüleri değerlendiren bir haberi okuyunca kulağımda yine o bilindik, Tatar Ramazan filminin final sahnesindeki  ‘ben vurdum, biz vurduk’  repliği çınladı. 
Ama bu çınlayış bu kez kulağımda, bir isyan dayanışması ünlemi olarak değil, bir başarı öyküsünün haykırışı olarak yankılandı. 



Yurdun dört bir yanındaki 40 farklı cezaevinde ürettiklerini bir mağazada satışa sunan hükümlü ve tutukluların ‘ben yaptım, biz yaptık’ diyen gurur nidalarıydı bu sesler. 
Konuyu daha da açacak olursam, Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı’nca Ankara Sıhhiye'de, cezaevlerinde üretilen ürünlerin halka satışının yapıldığı mağazadan bahsediyorum. 
Mağazada, yurdun 40 farklı cezaevinde açılan atölye ve tesislerde meslek öğrenmek amacıyla üretime katılan hükümlü ve tutukluların yaptığı sucuk, kavurma, peynir, ayran, yoğurt, havlu, ayakkabı, kadın çantası, deri mont, zeytinyağı, gümüş takı ürünleri ile kuruyemiş çeşitlerinden oluşan 152 ürün halkın beğenisine sunuluyor.



Bu süper projenin koordinatörü Ayaş Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ayhan Çapacı, 
"Büyük bir ilgiyle karşılaşan mağazamız halkın akınına uğruyor. Bu kadar ilgiyi biz de beklemiyorduk. 27 Ocak tarihinde hizmete giren mağazamızda bugüne kadar 3 bin 753 kişi, sunulan ürünlerden satın aldı. Bugüne kadar yaklaşık olarak 112 bin 956 lira gelir elde edildi" diyor. 
Bu çok anlamlı ve kader mahkûmlarımızı rehabilite eden, topluma kazandıran projenin beni en çok da ilgilendiren yanı ise o hep, tespih çeken, volta atan, duvarlara çentikler atan mahkûm algısının bertaraf edilmesidir. 



Diğer yandan bu mükemmel organizasyona Bursa’dan da katkı sağlandığını ifade edeyim. Bursa E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu tekstil atölyelerinde çalışan 300’e yakın hükümlü el emeği göz nuru ürünleri,  havlu, atkı, bere ve eldivenler de bu mağazanın raflarında yerini alıyor. 
Söz konusu mağazaların sadece Ankara’da değil, zincirleşip Bursa ve diğer illerimizde de açılması dileğimle, bu gurur çabasına omuz veren tüm idareci ve mahkûmlarımızı kutluyorum. 


ZAMAN TÜNELİ


12 ŞUBAT1971

Türk Otomobil Fabrikası A.Ş (TOFAŞ) Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel’in katıldığı törenle açıldı. 
Yorum:   Yılda 400 bin araçlık üretim kapasitesi ve 6 bin 500 kişiye sağladığı iş olanağı ile Bursa’nın parlayan yıldızı olmaya devam eden TOFAŞ, iyi ki varsın!

***


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.