Hava Durumu

Kahvehanede kimler var?

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2016 09:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2016 09:31
 Kış sezonuysa, hele buna yarıyıl tatili de denk gelmişse kahvehanecilerin keyfine diyecek yoktur.  Kahveci esnafım üç-beş kuruş kazanacaksa tam da bu günlerde kazanır. Ben bugün onlara hayırlı kazançlar dileğimi iletip konuyu bu erkek egemen geleneksel mekânların müdavimlerine getireceğim.  



Bu bağlamda işte size kahvehanelere hayat veren müşteri profilleri;
Okeyciler:  Genellikle birbiriyle uzun soluklu çok iddialı karşılaşmalar yapan karelerden oluşur. Kahvehanenin en fazla gürültü koparan masaları olup bütün oyuncular birbirini acemilikle suçlar. 
Batakçılar: En büyük gerginliklerin yaşandığı oyun türüdür. Seyirci müdahalelerinin oyunun kaderini tayin etmesi söz konusudur. Sinirlerine hâkim olamayanların bu oyunda başarılı olması mümkün değildir. 
Yancılar: Kahveciler hizmet konusunda oyunculardan çok onlara öncelik tanır.  Yancıların son yıllarda izlediği oyunlara müdahale sınırı olarak tanımlanan iki sürtme bir dürtme hakkı elde etmesi de itibarlarını ciddi şekilde artırmıştır. 
Bulmacacılar: Bu grubu oluşturanlar arasında da müthiş bir rekabet vardır.  Gazetelerin bulmaca sayfalarına en erken ulaşmak çok büyük önem arz eder.  Bu amaç için kahvehane kapısında sabah 6-8 nöbeti tutanlara rastlamak mümkündür.
Sobacılar: Genellikle kahvehanelerde soba, kalorifer peteği ve UFO türü ısı kaynaklarına yakın yerlerde konuşlanırlar. Yerlerini farkında olmadan işgal edenlere yaptığı çıkışlarıyla ünlüdürler. 
Kumandacılar: Mekânın televizyonunu ve izlenecek kanalların seçimi ondan sorulur. Televizyonunu yenilemesi için kahveciye üstünde kurduğu baskıyla tanınır. 
Yarışçılar: At yarışı ve iddaa bültenlerini hatim etmeleriyle tanınırlar. Profesyonel maç ve yarış tahmincilerine taş çıkaran yorumları kahve müdavimlerini şaşkına çevirir. 

Dadaş mucidin ısıtmalı koltuğu

Bilenler bilir, Erzurum’un soğuğu başka yere benzemez. Hem çok uzun sürer hem de çok sert olur Erzurum soğuğu. Hal böyle olunca karakış dediğin mevsim Dadaşı mucit de yapar mühendis de yapar. 



İşte bunun son örneği; 
Erzurum’da yaptığı değişik çalışmalarla ‘Dadaş mucit’ olarak tanınan Ebubekir Taşbaşı, sıcak bir kış geçirmeleri için ev ve işyerlerindeki koltukları ısıtma sistemi kurdu. Elektrik teknisyeni Ebubekir Taşbaşı, ısıtmalı battaniye sisteminde olduğu gibi yaptığı uyarlamanın özellikle yaşlılar tarafından tercih edildiğini söyledi.
 Aklına fikrine sağlık, sıcacık koltuğunda güle, güle otur sevgili Dadaşım…

ZAMAN TÜNELİ

24 OCAK 1946


Cumhuriyet Halk Partisi Sanat Ödülü’nü 35 yaş şiiriyle Cahit Sıtkı Tarancı kazandı. 



Yorum:  Eskiden partilerin ne güzel sosyal sorumluluk projeleri varmış meğer. Şimdi ne sanat ne edebiyat kaygısı var. Gündem alabildiğine politika, alabildiğine siyaset!  
 
 


Türkiye futbol liglerindeki futbolcuların yüzde 91’i sakallı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.