Hava Durumu

Milli yas tutmayı da bilmiyoruz!

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2016 04:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 04:54
Biliyorsunuz, Atatürk Havaalanını kana bulayan terör olayı sonrasında 1 günlük milli yas kararı alındı. 
Uygulama, o hain terör olayı sırasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza saygı ve ulus, millet, vatandaş olabilme anlamında gerçekten önemliydi. 
Peki ulusal yas (milli yas)  tam olarak ne anlama geliyor ve hangi hallerde ilan ediliyor? 
Konu aynen şöyle tarif ediliyor;
Bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, yıldönümü nedeniyle ilan edilen güne milli ya da ulusal yas denir.  Ayrıca doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de milli yas ilan edilebilir. 
Bu tarifle her şey ne kadar net ifade edilmiş değil mi?
Sevinçlerimizi  olduğu kadar acılarımızı da ulusça, hep birlikte paylaşmaktan daha güzel ne olabilir ki. 
Ama gelin görün ki, tıpkı çarşamba günü olduğu gibi biz, çoğu zaman yas tutmayı da beceremiyoruz.



Demokrasi kurgumuzun en gözde uygulama alanı, TBMM’de  bile milli yas gününde kavgaların devam etmesi sahiden de çok düşündürücüydü.
Milli yas kararı alan bir mercinin bu kararı unutup, daha musalla taşına bile konulmamış 42 vatandaşa saygı adına bir gün olsun susabilseydi keşke! 
Parti adı fark etmeksizin o gün kürsüye çıkanların, ya da oturdukları yerden,  ağızlarından tükürükler saçarak, muhataplarına  “namussuz, şerefsiz, haysiyetsiz” gibi ifadeler sarf etmeleri inanılır gibi değildi.   
TBMM başkanvekilinin birleşime ara vermesine kadar uzanan bu sataşmalarla, kendinizin çıkardığı bu yas gününe hangi gölgeleri düşürdüğünüzün farkında mısınız?
Ve ayrıca bu matem gününde, hangi terör kurbanının ruhuna sular serptiniz ve geride kalanların umudu oldunuz? 
Keşke o çarşamba günü, sizler de   falanca mahalle kahvehanesindeki vatandaşlar kadar sakin, vakur ve saygılı olabilseydiniz...
Ve o gün televizyon ekranlarına odaklanıp, saatlerce acı içinde yutkunup,  olanı biteni  sükunet içinde takip eden milyonların duruşunu sergileyebilseydiniz! 

Yankees Stadyumu’ndakiler de yanımızdaydı...



Ülkemizin yaşadığı felaket ve terör olayları sonrasında dünyanın bize verdiği destek bu kez daha yoğun ve anlamlı oldu. Sınırlarımızın binlerce kilometre ötesinden yanımızda olduklarını acımızı paylaştıklarını hissettiren bir ses de New York’tan geldi.
Bu kentin  Yankees Stadyumu’nda oynanan New York Yankees-Texas Rangers beyzbol maçında İstanbul’da hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapılması çok şey ifade ediyordu. 
Stattaki 40 bin kişi ve oyuncuların saygı duruşu şunu bir kez daha anlatıyordu.  Terör, dil, din, ırk ve  milliyet farkı gözetmeksizin tüm insanlığın en büyük belalarından biriydi ve gün dayanışma günüydü. 
Birbirini hiç görmemiş ve hiç tanımayan insanların bu asil duruşu büyüdükçe sorunun üstesinden gelmek daha da kolaylaşacaktır. Bu  düşünce ile  acımızı  farklı etkinliklerle paylaşan  tüm insanlığa selam olsun...

ZAMAN TÜNELİ
1 TEMMUZ 1929



Ankara- İstanbul arasında ilk telefon bağlantısı kuruldu. 
Yorum:  Telefon ve iletişim teknolojileri alanında  baş döndüren bir süreci yaşadığımız bu günlerden bu habere bakmak ne kadar tuhaf değil mi? Bakar mısınız, şimdilerde ev telefonları bile demode oldu neredeyse...

***


540 HEKTAR ORMANLIK ALAN YANINCA ANTALYA TABELASI!
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.