Hava Durumu

Planlanmış bir ‘planlı eskitme’ yazısı…

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2016 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 07:54
Bu yazımın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin logosundaki ampulle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını belirterek başlayayım söze. 
Benim meselem odalarımı aydınlatan kısa ömürlü ampullerle ilgili.  Keşke bu ampuller de AKP’ninki kadar uzun ömürlü olsaydı da ben de bu yazıyı yazmasaydım. 
Demem şu ki son yıllarda odalarıma astığım ampul ve floresanlara bir haller oldu. Onları bu aralar çok sık değiştirmeye başladım. 
Benim bu sorunuma şimdiye dek piyasada satılan ne uzun ömürlü,  ne akıllı,  ne de led ampuller diye tabir edilen ürünler çare oldu.



Sizce bir ampulün ortalama ömrü ne kadar olabilir?
Sanırım kimsenin aklına 114 yıl demek gelmez.
 Ancak ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Livermore İtfaiye Müdürlüğü’ne hediye edilen ampul tam 114 yaşında. Bu muhteşem ışık kaynağı sadece 1903, 1937 ve 1976 yıllarında yaşanan elektrik kesintileri dışında hiç sönmemiş.
Daha sonraki 10 yıllarda bu ampullerin ömürleri neden giderek kısalmaya başlamış biliyor musunuz? 
Planlı eskitmeden ötürü!
Planlı eskitme, bir ürünün belirli bir kullanımının ardından işlevini yitirmesi olarak tanımlanıyor. Bu yöntemle ürün belli zaman sonra ömrünü doldurduğunda tüketici tekrar bu ürünü yeniden almak zorunda kalıyor. Ve bu da tabii ki üreticinin işlerini artırıyor. 
Ayrıca yaptığım araştırmada şöyle bir iddia da var;
Ampul üreten çok uluslu şirketler bir araya gelerek oluşturduğu bir kartelle ampulün kullanım ömrüne ayar çekmesi de söz konusu. 
Eh be ampul tröstü arkadaşlar! Siz bütün bu hamleleri yaparken benim gibi çaresiz bir tüketicinin hayıflanmasını bırakın da, ışıklar içinde yatan rahmetli Edison’a o dünyada ne cevap vereceğinizi hiç mi düşünmediniz? 

Bu davet Bursa sahilleri için!

Dün Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki basın toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe   “ Bütünşehir İki Yaşında” başlığı altında yaptığı sunumu dinliyorum. Sıra Bursa sahilleri için hayata geçirilen yatırımlar ve yeni projelere gelmişti. 
Başkan, Mudanya, Karacabey, Gemlik ilçelerinin Marmara Denizi’ne olan kıyıları ve İznik Gölü başta olmak üzere tüm sahiller, plajlar ve kamp yerlerine yapılan ve yapılacak olan dokunuşlardan bahsetti. 



Hepsi temiz ve sağlıklı kıyılara sahip olmamız anlamında çok önemli hamlelerdi. 
Yani bu yaz Bursa’nın kıyıları ve plajları eskisinden daha çok rağbet görecek gibi.  Ve de artık bu yaz tatil tercihini hep Akdeniz ve Ege’den yana yapanlar için yeni alternatifler var. Hatta ben bu yaz, bu kıyılardan hangisinde kulaç atayım diye şimdiden düşünmeye başladım bile. 

ZAMAN TÜNELİ 9 NİSAN 1588



Mimar Sinan 98 yaşında öldü.

Yorum:  Geçen asırların gücü onun hayranlıkla baktığımız eserlerini yok etmeye yetmedi. Bugün O’nun kalfalık ve ustalık eserlerini bırakın çıraklık eserleri bile nice mimara esin kaynağı oluyorsa “Sinan aslında yaşıyor” diyebiliriz. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.