Hava Durumu

Abdest duaları

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2015 07:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2015 07:23
Bir mümin olarak şu duygularla abdest almalı ve şu duaları okumalıyız:
Abdeste başlarken önce “eûzû besmele” çekerek şeytandan Allah’a sığınmalıyız. 
Eller yıkanırken şu dua okunur: “Bütün hamdler, suyu temizleyici ve İslam’ı nur kılan Allah’a mahsustur.”
Ağzımıza su alırken Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in Kevser havuzundan kana kana içmeyi düşünmeliyiz. Ağız yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Peygamberimiz (s.a.s)’in Kevser havuzundan öyle içir ki, bir daha susamayayım.”
Buruna su verilirken daha dünyada iken cennetin kokusunu koklamak ve onun nimetlerinden rızıklanmayı ümit etmeliyiz. Buruna su verilirken şu dua okunur: “Allah’ım! Cennet kokularından ve nimetlerinden beni mahrum etme.”
Yüzümüzü yıkarken mahşeri düşünmeli ve cehennem ateşinden ürpermeliyiz. Yüz yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Bazı yüzlerin beyazlanacağı gün, bazı yüzlerin de kararacağı gün benim yüzümü ak eyle. Günahlarım sebebiyle yüzümü karartma.”
Sağ kolumuzu yıkarken hesap gününde hesabımızın kolaylaştırılmasını ve amel defterimizin sağ tarafımızdan verilmesini arzu ederiz. Sağ kol yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Amel defterimi sağ tarafımdan ver ve beni kolay bir sorguya çek.”
Sol kolumuzu yıkarken hesap gününde hesabımızın zor olmamasını ve amel defterimizin sol tarafımızdan ve arkamızdan verilmemesini arzu ederiz. Sol kol yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Amel defterimi sol tarafımdan ve arkamdan verme ve beni şiddetli bir hesaba çekme.”
Baş meshedilirken şu dua okunur: “Allah’ım! Rahmetinle beni kapla ve bereketlerinden üzerime yağdır.”
Kulaklarımızı yıkarken ve meshederken hayat boyunca sadece güzel ve faydalı sözleri işitmeyi ve sadık kullardan olmayı arzu etmeliyiz. Kulaklar yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Hak sözünü işitenlerden ve beni güzel kullardan eyle.” 
Boyun meshedilirken şu dua okunur: “Allah’ım! Boynumu cehennem zincirlerinden ve azabından koru.”
Ayaklarımızı yıkarken sırat köprüsünden ayaklarımızın kaymamasını isteriz. Sağ ayak yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Ayakların kayacağı günde ayaklarımı sırat köprüsünde kaydırma.”
Sol ayak yıkanırken şu dua okunur: “Allah’ım! Günahlarımı bağışlanmış, çalışmalarımı mükafatlandırılmış, amellerimi kabul edilmiş ve ticaretlerimi kazançlı eyle.”
Bu duygularla ve dualarla abdestimizi tamamlamalıyız. Abdest tamamlandıktan sonra şu dua okunur: “Allah’ım! Beni tövbe edicilerden ve günahlardan temizlenenlerden eyle.”
Bu duadan sonra “Kelime-i Şehadet” okuruz. Sonra üç kere “İnna enzelna” diye bildiğimiz “Kadir suresi”ni okuruz.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadislerinden öğreniyoruz ki; her kim güzelce abdest alır ve bu duaları okursa günahları bağışlanır ve cennetin kapılarından istediğinden girer.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.