Hava Durumu

Allah’ın emanetleri: Yetimler

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2015 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2015 08:32
Babası vefat etmiş çocuğa “yetim”, annesi vefat etmiş çocuğa da “öksüz” denir. Özellikle yetimler, toplumlara Allah’ın birer emanetidir. İslam dini yetimlerin korunup gözetilmesini emreder. Onları sevmek, haklarını korumak, güler yüz ve tatlı dil ile ilgi göstermek dinimizin emridir.
Kur’an-ı Kerim yetimlerin himaye edilmesi, haklarının korunması ve terbiye edilmesi konusunda çok hassasiyet gösterir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de kendisine ibadet edilmesini emrettikten sonra, yardım edilmesi ve iyi davranılması gerekenleri sıralarken ana-baba ve akrabadan sonra yetimleri zikretmiş ve şöyle buyurmuştur:
“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere…iyi davranın.” (Nisa-36) 
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de bir yetimdi. Kur’anı Kerim’de Peygamberimiz’e hitaben: “O, seni yetim bulup barındırmadı mı?” (Duha-6) buyrulmakta ve “Öyleyse yetimi sakın ezme” (Duha-9) diye emredilmektedir. 
Peygamber Efendimiz (s.a.s) yetim kalmanın ne olduğunu çok iyi biliyordu. O yetimleri çok sever, onlara kol kanat gererdi. “Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her kıl için kendisine sevap verilir” buyuran Peygamber Efendimiz (s.a.s), başka hadisinde de: “Yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimseyle ben cennette işte böyle (iki parmağıyla göstererek) yan yanayız” buyurmuştur.
Türk milleti din, dil, ırk, renk, cinsiyet ayrımcılığı yapmadan tarihin her döneminde mazlum, mağdur ve yetimlere yardım eden bir millettir. Yakın tarihimizde dün Bosna-Hersek, Afganistan, Azerbaycan, Lübnan… Bugün Iraklı, Filistinli, Suriyeli...Yarın belki de başka yetimler…
Din, vatan, ezan, millet ve bayrak için şehit olan Mehmetçiklerimizin yavruları başta olmak üzere tüm yetimlerimize sahip çıkalım. Maddi ve manevi bakımlarını üstlenelim. Yetimlerimizin başlarını okşayıp, karınlarını doyuralım. Üzüntülerini paylaşarak azaltıp, sevinçlerini de paylaşarak çoğaltalım. Onların okumalarını ve barınmalarını sağlayarak bu vatana ve millete kazandıralım.
İftar sofralarımızda mutlaka yetim bulunduralım. Ramazan ayında özellikle yetimlerimiz onuruna iftarlar düzenleyelim.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.