Hava Durumu

Anne sütü

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2015 12:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2015 12:57
1-7 Ağustos “Dünya Emzirme Haftası”dır. 
Anne; sevgi okyanusudur. Anne;  şefkat güneşidir. Anne; korumadır. Anne; kaledir. Anne; fedakarlığın adıdır. Anne; cömertliğin ismidir. 
Ve anne; canından can olan bebeğini besleyen ve büyütendir. 
Bir bebek için en önemli varlık “anne” en önemli besin kaynağı da “anne sütü”dür. Anne karnında 9 aylık esrar, gizem ve harikalarla geçen bir yolculuk sonucu dünyaya gelen bir insanın, ilk iki yıllık dönemi “süt dönemi”dir. 
Anne sütü çocuğa ilahi bir ikramdır. Öyle bir mucizevi besin kaynağıdır ki, günümüzde anne sütünün yerini layıkıyla tam olarak tutacak bir karşılığı yoktur. Anne sütünün bebek için önemini her akıl, irfan ve insaf sahibi kabul etmiştir. 
Anne sütü tertemiz ve helaldir. İnsan dünyaya geldiğinde, annesinin memelerinden sevgi ve şefkatle akan tertemiz ve helal süt ile beslenir. Anne sütü ücretsizdir. Kesinlikle karşılık beklemeden ikram edilir. 
Anne sütü tamamen doğaldır. İçerisinde en küçük bir katkı maddesi yoktur. Ne soğuktur ne de kaynardır. Her zaman aynı sıcaklıktadır. Bebeğe lazım olan bütün gıdalar, anne sütünde mevcuttur. 
Anne sütü bebeği hastalıklara karşı koruyan bir kalkandır. Tıp uzmanlarına göre anne sütü, bebekte alerjik hastalıklar, kanser, bakteriyel menenjit, ishal, solunum yolları enfeksiyonu gibi birçok hastalığa karşı korur. Bebeğin vücut direncini geliştirir. 
Anne sütü çevre dostudur. Anne sütü şişe, kutu, paket gibi atık maddeler içermez. Bu nedenle anne sütü, çevre ile çok barışıktır. 
Anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka seviyeleri daha yüksektir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, anne sütü ile beslenen bebeklerin IQ’larının, biberonla beslenen bebeklere oranla çok daha fazla olduğu saptanmıştır. Yapılan farklı bilimsel araştırmaların sonucunda, bir bebeğin sağlıklı olabilmesi için en az 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerektiği belirlenmiştir. 
Kur’an-ı Kerim anne sütünden bahsetmiş ve emzirme süresini 2 yıl olarak zikretmiştir. Yüce Allah; “Anneler, çocuklarını tam iki yıl emzirirler. Bu, emzirmenin tam olmasını isteyenler içindir.” (Bakara 233) buyurmuştur. Bir başka ayeti kerimede : “…Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur…” (Lokman 14) buyrulmuştur. Ahkaf suresi 15. ayeti kerimede de: “…Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürer…” beyan buyrulmuştur. 
Ayeti kerimede zikredildiği gibi süt emzirmenin kemale ermesi 2 yıldır. Ancak bu şart değildir. İki yıldan fazla da olabilir, az da. Anne ve çocuk için en uygun duruma göre hareket edilir. 
Bir çocuk için en uygun olan süt, kendi annesinin sütüdür. Anne, çocuğunu emzirmeye başlarken “Bismillah” demelidir. Ayrıca anne, çocuğunu emzirirken abdestli olmaya büyük gayret göstermelidir. Çocuğunu abdestsiz emzirmekten sakınmalıdır. Çocuğu abdestli emzirmek zor değildir. Ancak zor olsa da “zahmette rahmet vardır.”
Anne sütündeki hikmet, hakikat, esrar ve harikalar karşısında bir kere daha imanım tazeleniyor ve dudaklarımdan şunlar dökülüyor: 
“Eşhedü enlailahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abdühu ve rasulüh” 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.