Hava Durumu

Arife ve Kurban Bayramı gecesi

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2016 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2016 08:12
Hicri takvime göre Zilhicce ayının 9. gününe “arife” günü denir. Zilhiccenin 10. günü ise Kurban Bayramı’dır. 
Bugün arefe günüdür.  Arefe, çok faziletli ve bereketli bir gündür. Haccın iki rüknünden biri olan “vakfe” bugün yapılır. Bugün hacılarımız “Arafat” ta çeşitli ibadetlerle günlerini geçirirler. Peygamber Efendimiz (s.a.s): “Allah’ın, arife günü müminlerin günahlarını bağışlayacağını umarım” buyurmuştur. Bir başka hadisinde de şöyle buyurmuştur: “Allah hiçbir günde arefe gününde affettiği kadar kulunu affetmemiştir.”  
Zilhicce’nin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat afere günü oruç tutmak ise daha çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki:
“Ben Allah’dan umuyorum ki arefe günü tutulan oruç, içinde bulunulan seneden önceki ve sonraki seneye kefaret olur.”
Bir başka hadisinde de: “Günlerin en faziletlisi cuma günü olan arife günüdür. Duaların en faziletlisi de arife günü yapılan duadır…” buyurmuştur.
Zilhicce’nin ilk on gününde özellikle arefe gününde yapılan ameller çok kıymetlidir. arefe günü teşbih, tahmid, tehlil ve tekbiri çokça okuyalım. Teşbih, Sübhanallah demektir. Tahmid, Elhamdülillah demektir. Tehlil, la ilahe illallah demektir. Tekbir ise Allahü Ekber demektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki:
“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri çevrilmez, kabul olunur. Bunlar: Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi (Berat gecesi), cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.”
Duaların makbul olacağı geceler arasında bayram gecelerinin bulunması, bu gecelerin ihyasına bir işarettir. Bu geceleri ibadetle geçirelim. Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki:
“Kim sevabını Allah’tan umarak ve sırf O’nun rızası için Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ibadetle ihya ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmeyecektir.”

Bayramınız kutlu olsun

Bayramlar, dini ve milli hislerimizi hareketlendiren, akrabalık bağlarını kuvvetlendiren, komşuluk ilişkilerini yenileyen, toplumsal hayatı canlandıran özel günlerdir. 
Bayramlarda; insanî duyarlılıklar ve yardımlaşma öne çıkar; kardeşlik, paylaşma ve dayanışma ruhu canlanmış olur.
Geliniz; bayramımızı hepimiz için bir umuda dönüştürelim. Bayram sevincimizi gönüllerden gönüllere, gözlerden gözlere, dillerden dillere, ellerden ellere, evlerden evlere dalga dalga yayalım.
Geliniz; yüreklerimizde ağır bir yük olarak yer tutan dargınlıkları, küskünlükleri bir taraf bırakalım. Kin ve öfke ateşini söndürelim. Af ve bağışlama yolunu tercih edelim.
Geliniz; bayram yapamayanlarla bayramlaşalım. Yaralı gönülleri onaralım, yaşlı gözleri silelim. Şehitlerimizle ve şehit ailelerimizle bayramlaşalım.
Geliniz; ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve saadeti, milletimizin birlik ve beraberliği, biz müminlerin af ve mağfireti, insanlığın hidayeti için, Kurban Bayramı’nı bütün güzellikleri ile yaşayalım. 
Bu duygu ve düşüncelerle Kurban Bayramı’nızı en kalbi duygularımla kutluyorum.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.