Hava Durumu

Beden temizliği…

Yazının Giriş Tarihi: 20.11.2015 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2015 07:56
İslamiyet temizlik dinidir. Yüce dinimiz İslam, bir kısım ibadetlerin vazgeçilmez şartı olan temizliğe büyük önem vermiştir.
Allah temizdir ve temiz olanları sever. Bu gerçeği Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade buyurur: “Şüphesiz ki Allah çok tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.” (Bakara-222) Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) de şöyle buyurmuştur: “Temizlik imanın yarısıdır.”
Temizlik olmadıkça bazı ibadetler yerine getirilemez. Temizlik bir kısım ibadetlerin ön şartı olduğu gibi, sıhhatin de vazgeçilmez unsurudur. Kâmil bir Müslüman için ruh temizliği kadar, beden temizliği de önemlidir. Her konuda olduğu gibi, temizlik konusunda da bizlere en güzel örnek Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’dir. O, hayatı boyunca temizliğe özen göstermiş, toplum içerisine çıkarken rahatsızlık verici her türlü şeyden uzak durmuştur.
Vücudumuzu temiz tutmak ve pisliklerden korumak, hepimize bir vazifedir.

Koltuk altları ve etek temizliği

Koltuk altlarını temizlemek, etek tıraşı olmak ve tırnakları kesmek beden temizliğinde çok önemlidir. Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: “Fıtrat beştir (insan yaradılışı gereği şu beş şeye riayet etmelidir); sünnet olmak, etek tıraşı olmak, koltuk altlarını temizlemek, tırnakları kesmek ve bıyıkları kısaltmak.”
Koltuk altı ve kasık tıraşının haftada bir yapılması en güzelidir. Enes (r.a)’ın rivayetine göre bu temizliklerin süresi kırk günü geçmemelidir.
Cünüpken mahrem bölgesi ve koltuk altı temizliği yapılır mı?
Cünüp bir kimse, mahrem bölgesi ve koltuk altı temizliği yapmamaya özen göstermelidir. Mecbur kalmadıkça ve çok önemli bir neden yok ise, bu tür işlerini temiz iken yapmalıdır.
Bir kimse eğer cünüp iken bu tür temizlik yapmış olursa, mekruh işlemiş olur. Cünüpken ve geceleyin tırnak kesilir mi?
Cünüp kimsenin tırnak kesmesi, avret ve koltuk altı tıraşı olması haram olmasa da iyi değildir. Bu tür temizlikler, gusledildikten sonra yani temiz iken yapılmalıdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.