Hava Durumu

“Ben oruçluyum” diyebilmek…

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2015 07:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2015 07:37
Rahmet ve şefkat ayı olan Ramazan, aynı zamanda “sabır ayı”dır. Bu ayda nefsiyle çetin bir mücadeleye giren ve galip gelen mümin adeta melekleşir. Çünkü;
Melekler yemez ve içmezler, oruç tutanlar da imsak ile iftar arası yemez ve içmezler. Melekler günah işlemezler, oruç tutanlar da günah işlemezler. Bu nedenle Ramazan ayına, kulun melekleştiği ay da diyebiliriz.
“Sabır ayı” olan Ramazan bazıları için “sinir ayı!” oluyor. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s): “oruç sabrın yarısıdır” buyurmuştur. Ancak Ramazan ayında birçoğumuz sabırlı değil, maalesef sinirli oluyoruz. Birçok olaya tepki gösteriyoruz. Hele hele iftar saati yaklaştıkça sinirler öylesine geriliyor ki adeta kopma noktasına geliyor. Ve Müslümanlara asla yakışmayan nahoş hadiseler yaşanıyor.
Oruç sadece cinsel ilişkiden uzak durmak ve mideyi aç-susuz bırakmak değildir. İnsanın kendi nefsini, kalbini, düşüncesini, elini, dilini, gözünü, ayağını, kulağını kısaca bütün organlarını ve duygularını oruç tutturmaktır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Nice oruçlular vardır ki, tuttukları oruçtan ellerinde sadece çektikleri açlık ve susuzluktan başka bir şey kalmaz.”
Etrafımıza baktığımız zaman, oruç tuttuğu halde “sabırlı” değil, “sinirli”  pek çok insanla karşılaşırız. Sabırlı olması gerekirken, sinirli olanların mazeretleri de hazırdır. “Oruçluyum!” diyerek kendilerine sözde bir haklılık payı bulurlar. Sanki oruç “sabretmeyi” değil de, “kavga etmeyi” emrediyormuş gibi…
Evet, özellikle büyük şehirlerin keşmekeşlikleri bizleri bunaltıyor. Ancak oruç ibadetinin bize yüklediği misyon“gönül yıkıcı” olmak değil, “gönül yapıcı” olmaktır.
Ey oruçlu kardeşlerim;
Sizlere sataşmak, sövmek ve kavga etmek isteyenler olabilir. Bu kişiler oruç tutanlar da olabilir, tutmayanlar da. Onlara kesinlikle aynı çirkinle karşılık vermemeliyiz. “Ben oruçluyum” deyip beladan ve kötülükten uzaklaşmalıyız.
Peki neden?
Çünkü Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) buyuruyor ki:
“Sizden biriniz oruçlu iken kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesin. Birisi kendisine sataşırsa ve küfrederse “BEN ORUÇLUYUM” desin.”
Selam ve dua ile…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.