Hava Durumu

Bugün ilk teravih namazı

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2015 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2015 08:12
Bugün bu senenin ilk “Teravih namazı”nı kılacağız. Yüce Allah’a sonsuz hamd ve şükürler olsun. 
Teravih namazı, ramazan ayına has bir ibadettir. Teravih “dinlenmek” anlamına gelir. Namazın her iki veya dört rekatında bir dinlenme yapıldığı için teravih denilmiştir. Sünnet bir namazdır.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), teravih namazı kılmamızı tavsiye etmiş ve geçmiş günahlarımızın bağışlanacağı müjdesini vermiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), teravih namazını bazen evinde bazen de mescitte kılmıştır. Teravih namazının fazileti hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki:
“Her kim faziletine inanarak ve sevabını da ALLAH’tan umarak teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”
Bir başka hadisinde de buyuruyor ki: “Allah, ramazan ayında oruç tutmanızı farz kıldı. Ben de, ramazan gecelerinde kıyam etmenizi (teravih namazı kılmanızı) sünnet kıldım.” 
Teravih namazının kadrini, kıymetini iyi bilelim. Getirisi paha biçilemeyecek kadar çok değerlidir. Teravih ve ramazanda kazanacaklarımız, dünyanın bütün hazinelerinden daha kıymetli ve kârlıdır.
Toplumumuzda her kesimin büyük rağbet gösterdiği teravih namazı kadın-erkek, yaşlı-genç her Müslüman’ın yüreğine ferahlık verir. Çevremizdeki her şey manevi değişikliğe uğrar. Camiler kubbelerine kadar dolup taşar. Huzur ve huşu içerisinde eda edilen teravih namazı toplumsal uzlaşıyı da beraberinde getirir. Birlik ve beraberliğimizin daha da pekişmesini sağlar.
Çocuklarımızı namaza ısındırmak ve alıştırmak için camiye götürelim. Çocuklar camide birazcık yaramazlık yapabilirler, lütfen onları azarlamayalım. Hele hele camiden kovmak gibi bir yanlışın içine asla düşmeyelim.
Namazlarımızı kılarken “tadil-i erkan”a çok dikkat edelim. Tadil-i erkan; kıyamda iken dosdoğru, rükuda iken dümdüz, rükudan kalkınca belimizi iyice doğrultup “sübhanallah” diyecek kadar durmak, iki secde arasında bir tespih miktarı kadar oturmak, kısacası her hükmü gereğiyle yerine getirmektir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), namaz kılarken tadil-i erkan’a riayet etmeyenleri uyarmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin yaptıkları açıklamada “Teravihlerde özellikle namaz kılma usulü ve adabına riayet edilmesi, bilhassa her ramazan ayında ortaya çıkan ‘jet imam’ gibi magazinel ifadelere imkan verilmemesi” uyarısında bulundular. 
Camilerimizde imamlarımız, namazı çabuk kıldırarak ibadete noksanlık vermemelidirler. “Ne kadar sürede teravih namazını kıldırırım?” yarışına girilmemeli ve tadil-i erkana riayet edilmelidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in “hırsızlığın en kötüsü namazdan çalmaktır” sözü bir an olsun asla hatırdan çıkarılmamalıdır.
Cami cemaati, teravih namazının hızlı kıldırılması için hoca efendilere yoğun istekte bulunmamalıdırlar. Şu gerçek herkesçe bilinmeli ki; kimsenin keyfi ve rızası için teravih namazı kıldırılmaz, kıldırılmamalıdır. Kısaca, sevap kazanmak isteyen her Müslüman tadil-i erkana riayet etmelidir.
Bu gece sahura kalkacağız. Sahura kalkmak, sünnet ve berekettir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): “ Sahura kalkın. Çünkü sahurda bereket vardır” buyurmuştur.
Ramazan ayı cümlemize hayırlı ve mübarek olsun. Gönüllerimize ve evlerimize huzur, bereket ve aydınlık dolsun.
Ramazan ayı boyunca yazılarımla her gün birlikte olacağız. Ramazan ayı hepimize hayırlar ve bereketler getirsin. Ramazan ayı gönüllerimize ve hanelerimize huzur, bereket ve nur olsun…
Selam ve dua ile…    
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.