Hava Durumu

Candan cana giden en büyük sadaka

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2016 04:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 04:48
Allah insanı en güzel bir biçimde yaratmış ve saygıdeğer kılmıştır. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’de şöyle zikredilmektedir: “Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık”  (Tin-4)
İslam dinine göre insan, varlığın özüdür. Dinimiz, insan sağlığına ve hayatına büyük önem verir. İnsanın sağlığı, hayatın özüdür. Hayatımızda başarılı olmamızın en önemli şartlarından biri, sağlıklı olmaktır. 
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de: “…Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.” (Bakara-195) buyurarak her konuda tedbirli ve dikkatli olmamızı emretmektedir. Hem bedenimizi hem ruhumuzu her türlü kötülüklerden korumalıyız. Hastalığa yakalandığımız zaman tedavi olmalıyız. İnsan hayatının sağlıklı sürdürülebilmesi için tedavi şarttır. Ancak tedavi olmak için üfürükçülere değil, kesinlikle doktor ve uzmanlara gidilmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s):
“Ey Allah’ın kulları tedavi olun. Zira Allah, yaşlılık hariç takdir ettiği her hastalığın mutlaka şifasını da vermiştir. Allah hem derdi hem de devayı göndermiş, her hastalığa bir çare yaratmıştır. Tedavi olun, fakat tedavide haramı kullanmayın” irşadında bulunmuştur.
Çeşitli hastalıklar vardır. Bazılarının tedavisi kolay, bazılarının ise zordur. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar vardır. Bu tür hastalıklar dünyanın ve ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biridir. İşte tam da burada “organ nakli ve bağışı” konusu gündeme gelmektedir.
3-9 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası” dır. 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, organ bağışının İslam dinine göre hiçbir sakıncasının olmadığını ifade etmektedir. Prof. Dr. Mehmet Görmez, konunun her iki tarafında da insan olması nedeniyle organ bağışını “candan cana giden en büyük sadakadır” şeklinde ifade ederek, konuya muazzam bir tanımlama getirmiştir. 

Diyanet İşleri Başkanımızı duygulandıran anı

İslam dinine göre beş temel gaye vardır: Canı, aklı, nesli, insan onurunu ve insanın sahip olduğu malı korumak. Bu beş temel gayenin başında, insanın canını koruması gelir. İnsanı yaşatma ve hayatı koruma esas olunca, bunu temin için en son çarenin organ nakli olduğu düşünülmektedir.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez şu çağrıda bulunuyor: “Aylarca yıllarca gözyaşı içinde bekleyen anneler, babalar, yavrular ve şifa bekleyen hastalara İMDAD olalım. Onlara hayat taşıyalım…”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez organ bağışı konusundaki bir konuşmasında kendisini duygulandıran bir anıyı şöyle anlatıyor: "Geçtiğimiz bir zaman diliminde Karadeniz bölgemizde organ bağışı yapan bir aileye mikrofon uzattılar ve organ bağışına sizi amil kılan sebep nedir diye sordular. O kişi ‘Diyanet İşleri Başkanımızın bu konuda söylediği, organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır, sözüdür’ dediğinde ben ekran karşısında kendimi dünyanın en mutlu insanı hissettim.
Toplumu organ bağışına teşvik etme konusunda din görevlilerine büyük görevler düşmektedir. Organ bağışı konusunda Diyanet camiasının öncü olması gerektiğini zikreden Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Görmez: “ Bence önce biz camia olarak buna öncülük yapmalıyız." sözleriyle Diyanet camiasına bir anlamda çağrıda bulunmaktadır.

Peygamberimiz (s.a.s) den kapsamlı bir dua 

Ebu Ümame anlatıyor:
"Resulullah (s.a.s) öyle çok dua ederdi ki, bir kısmını ezberleyemezdik. "Ey Allah'ın Resulü, çok dua ediyorsun bir kısmını ezberleyemiyoruz" dedik.
Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.s) şöyle buyurdu: Size bütün duaları kapsayan bir dua öğreteyim mi? Şöyle dersiniz:
"Allah'ım! Peygamberin Muhammed (s.a.s)'in Senden dilediği güzelliklerden biz de isteriz ve Peygamberin Muhammed (s.a.s)'in sana sığındığı kötülüklerden biz de sana sığınırız. Yardım edecek olan sensin. Sonunda sana ulaşacağız. Senin yardımın olmaksızın kudret ve kuvvete ermek mümkün değildir."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.