Hava Durumu

Çocuk yetiştirmede sorumluluklarımız

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2015 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2015 08:31
Çocukların anne baba üzerinde, ebeveynlerinde çocuklar üzerinde hak ve hukukları vardır. Çocukları dinî ve millî değerlere bağlı yetiştirmek, her anne ve babanın başlıca görevleridir.  
Bir çocuğun büluğ çağına gelmeden temizliği, abdesti, guslü, namazı, orucu, iyiyi, kötüyü, doğruyu, eğriyi, helali ve haramı öğrenmesi gerekir. Çocuklara bu sorumlulukları, anne ve babalar öğretmekle mükelleftirler.
Terbiye ve eğitimin ilk yuvası, ailedir. İlk öğretmen ise anne babadır. Çocuklar için rol model olan anne ve babaların sorumlulukları hayli fazladır. İzleyeceğimiz yol, nebevi metot ve öğütler olmalıdır. 
Çocuğun kulağına erişen ilk sözlerin “tevhid” ifadesi olmasına özen göstermeli ve önem vermeliyiz. Bu sebeple çocuğun manevi gelişimine tesiri açısından isim koymadan önce, kulağına “ezan” okumalı veya okutmalıyız.
Çocuğa güzel isim koymak gerekir. Çocuğa büyüdüğünde yadırgamayacağı, seve seve taşıyacağı güzel bir isim verilmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s): “Muhakkak ki siz, kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse çocuklarınıza güzel isimler koyun.” buyurmuştur.
Çocuk konuşmaya başladığında ufak ufak gerekli bilgi ve dualar öğretilmelidir. Küçük yaşta dua öğrenen çocukların, eşya ve olaylara bakış açıları olumlu ve güzel olur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “ Çocuklarınıza ilk söz olarak ‘Lailahe illallah’ demeyi öğretiniz.” 
Çocuklar Allah (c.c.) ile korkutulmamalıdır. “Allah seni yakar” veya “Allah çarpar” gibi ifadelerden titizlikle kaçınılmalıdır. Allah ve Peygamber sevdirilmelidir. Allah Resulü (s.a.s)’nün hayatı ve ahlakı anlatılmalı ve öğretilmelidir. 
Kısacası; çocuğa dinini, diyanetini, manevi ve milli değerlerini anlatmak ve sevdirmek suretiyle, çocuğun en güzel şekilde yetişmesi için gayret göstermek her anne babanın başlıca görevleridir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.