Hava Durumu

Doğruluk cennete götürür

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2015 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2015 08:31
İslam dini doğruyu, gerçeği, iyiliği, faydalıyı, hak ve hukuku emreder. Doğruluk, felah ve refahtır. Yalancılık ise dalalet ve rezalettir. Doğruların yardımcısı Allah’tır. Yalancıların rehberi ise şeytandır. Doğrulukta hak yerini bulur, yalancılıkta ise hak zail olur.
Kur’an-ı Kerim’de buyruluyor ki:
“Ve şöyle niyaz et: Rabbim! Gireceğim yere doğruluk, dürüstlük ve sıdk ile girmemi sağla. Çıkacağım yerden de doğruluk, dürüstlük ve sıdk ile çıkmamı sağla. Bana yüce katından tarafından, hakkıyla yardım edici bir kuvvet ihsan eyle!” (İsra-80)
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’de şöyle buyuruyor:
“Doğruluktan ayrılmayın, zira doğruluk sizi iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi sürekli doğru söyler ve doğrunun peşinde olursa, Allah katında doğrulardan yazılır. Yalandan kaçının, zira yalan sizi kötülüklere götürür. Kişi sürekli yalan söyler ve yalanın peşinde olursa, Allah katında yalancılardan olduğu yazılır.”
Kur’an-ı Kerim’de:  “Öyleyse emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar. Hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O, yaptıklarınızı hakkıyla görür.” (Hud-112) ayetinin muhatabı olan Peygamber Efendimiz (s.a.s): “Hud suresi beni ihtiyarlattı.” buyurmuştur. 
İbni Abbas (r.a): “Allah Resulü (s.a.s)’ne bu ayetten daha şiddetli ve meşakkatli hiçbir ayet nazil olmamıştır.” buyuruyor. Çünkü bu ayeti kerimede doğruluk emredilmektedir.
Yüce Allah bu ayeti kerimede sadece Resulü’ne değil, onunla beraber müminlere de doğruluğu emretmektedir. Bu nedenle şartlar ne olursa olsun bir Müslüman hak ve hakikatten ayrılamaz. İmanında, amelinde, sözünde ve özünde doğruluktan şaşmaz. Doğruyu savunanlar ve söyleyenler için bazen hayati tehlikeler de olabilir. Hayati tehlike bile olsa, doğru söylenmeli ve savunulmalıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu gerçeği şöyle buyuruyor:
“Tehlike bile görseniz, doğruluktan ayrılmayın. Zira kurtuluş doğruluktadır. Kurtuluş dahi görseniz, yalandan kaçının. Zira asıl tehlike yalandadır.”
Mevlana’nın ifadesiyle: “Doğruluk pahalı bir yüktür, ucuz insanlarda bulunmaz.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.