Hava Durumu

Fidye ne demektir?

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2015 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2015 07:58
Fidye sözlükte; bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir.
Dini bir terim olarak ise; oruç ibadetinin eda edilememesi, hac ibadetinin edası sırasında işlenen bir takım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.
Kur’an-ı Kerim’de buyruluyor ki:
“Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (Bakara-184)
Buna göre ihtiyarlık sebebiyle ya da şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkanı bulamazsa, bunların her gününe karşılık bir fidye öder. Ramazan ayının her günü için birer fidye verirler. Bu durumdaki bir kimsenin fidye ödemesi vaciptir.
Fidyenin tutarı aynen “fitre” kadardır. Fidyeler ramazanın başlangıcında verilebileceği gibi, ramazan ayının ortalarında veya sonunda da verilebilir.
Fidye veren kişi, isterse fidyenin hepsini bir fakire verir, isterse ayrı ayrı fakirlere de verebilir. Fidye veremeyecek kadar zor durumda olanlar, ALLAH’tan bağışlanma isterler.
Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, eğer ileride oruç tutabilecek duruma gelirlerse, tutamadıkları oruçları kaza ederler. Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağışı sayılır.
Şafii mezhebine göre, emzirme ve hamilelik sebebiyle çocuğunun sağlığı hakkında endişe edenler için oruç tutamadıklarında, hem kaza hem fidye gerekir. Fakat çocuk hakkında değil de, kendileri hakkında endişe ederlerse o zaman sadece kaza gerekir.
Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir. Bu da “sadaka-i fıtır” la aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsüdür. İmkanı olanların daha fazla vermesi çok daha iyi olur.
2015 yılı “fitre” miktarı asgari 11.50 TL’dir. Tekrar dikkatlerinizi çekiyorum, en asgari 11.50 TL’dir. İmkanı olanlar 20 TL, 30 TL, 40 TL, 50 TL ve daha fazlası ile verebilirler.
Selam ve dua ile…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.