Hava Durumu

Fitre

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2015 09:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2015 09:30
“Sadaka-i fıtır” ibadetine halk arasında “fitre” denir. Fitre; ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka, nisap miktarı mala sahip bulunan her Müslüman’ın vermesi vacip olan mali bir ibadettir.
Fitre; ramazan ayında fakirlere verilen bir sadakadır. Ramazan Bayramı’ndan önce verilmesi iyidir. Bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Din ölçülere göre zengin sayılan bir kimsenin, hem kendisinin hem de ergenlik çağına gelmemiş olan çocuklarının fitrelerini vermesi vaciptir.
Fıtır sadakası, oruç tutan Müslüman kişinin oruçluya yakışmayan davranışlarla zedelenen ibadetinin eksikliklerini tamamlar. Adeta orucu tamamlayan bir ibadettir. Bu ibadet aynı zamanda yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesini ve bayram sevincine katılmalarını sağlar.
Fıtır sadakası geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir. Bu sayede her Müslüman, yoksul din kardeşine mali yardımda bulunmanın sevincini yaşar. Yoksul-zengin birlikte büyük bir sevinçle ve aynı coşkuyla bayrama iştirak ederler.
Sadaka-i fıtır, insan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak insan bedeninin zekâtı kabul edilmiştir. Bu nedenle sadaka-i fıtıra “can sadakası” veya “beden sadakası” da denilmektedir. 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu her sene bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurmak suretiyle, en düşük fitre miktarını kararlaştırıyor. Bu sene (2015 yılı), 11 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Tekrar ediyorum; bu miktar en düşük miktardır. İmkânları olanların fazla miktarda vermelerinde bir sakınca yoktur. Hatta daha iyi ve faziletlidir. İmkânı iyi olanlar 20, 30, 40, 50, 100 TL ve daha fazlasını fitre olarak verebilirler. 
Kimlere fitre verilemez:
Dinen zengin sayılanlar.
Anne, baba, dede ve nineler.
Çocuklar ve torunlar.
Kadın kocasına, erkek hanımına fitre veremez.
Kısacası; zekat verilemeyen kimselere fitre de verilmez.
Fitre verirken şu sırayı gözetmek daha faziletlidir:
1- Fakir olan kardeşler
2- Fakir olan kardeş çocukları
3- Fakir olan amca, dayı, hala, teyzeler ve bunların çocukları
4- Fakir olan diğer akrabalar
5- Fakir olan komşular
6- Fakir olan meslektaşlar
7-Zekât ve fitre verecek kişinin bulunduğu köy ve şehrin fakir halkı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.