Hava Durumu

Hayatımız devamlı kayıt altında

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2015 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2015 06:15
Biz kimiz? Niçin yaratıldık? Nereden gelip nereye gidiyoruz?
Kim olduğumuzu, niçin yaratıldığımızı, nereden gelip nereye gittiğimizi ve ne olacağımızı hiç düşünmüyoruz. Çoğu zaman maddenin peşinde koşuyor ve manayı unutuyoruz. Böyle olunca da kuru bir yaprağın rüzgarın karşısında sağa sola savruluşu gibi, şer rüzgarların karşısında savrulup yolumuzu kaybediyoruz.
Müslüman kişi hesaba çekilmeden evvel kendisini hesaba çekendir. Nefsini hesaba çeken kişi çok az hata yapar veya çok az suç işler. Kendini hesaba çeken bir kişi, ne ekmişse onu biçeceğini bilir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle beyan buyrulur:
“Kim zerre kadar iyilik yaparsa mükâfatını, kim de zerre kadar kötülük yaparsa cezasını bulur.” (Zilzal, 7-8)
Zaman hızla akıyor. Saatler, günler, haftalar, aylar, yıllar göz açıp kapayıncaya kadar tükeniyor. İnsan ömrü de böyle. Bu nedenle hızla akan ömrü, hayırlı ve faydalı işlerde geçirmek gerekiyor. Unutmayalım ki, hayatımız devamlı kayıt altına alınıyor. Yaptığımız her bir iş, iki melek tarafından kayıt altına alınıyor. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’de şöyle zikrediliyor:
“Üstelik, biri insanın sağ tarafına biri sol tarafına oturmuş iki alıcı melek de (onun yaptıklarını) kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın.” (Kâf, 17-18) 
Mademki, küçük büyük yaptığımız her şey kayıt altına alınıyor ve bunların hesabını vereceğiz, öyleyse kendimizi hesaba çekelim. Kalplerimizi kin ile değil, din ile dolduralım. Gaflet değil, ülfet insanı olalım. Zararlarımızı (günahlarımızı) kârlarımızı (sevaplarımızı) hesaplayalım ve kendi bilançomuzu çıkaralım. Günah kirlerimizi, gözyaşlarımız ve tövbe ile temizleyelim. Ömür sermayemizi kâra (sevaba) dönüştürecek önemli kararlar alalım.
Kısa ömrümüzde nefsimizin hoşuna gidecek davranışlar değil, ALLAH ve RESULULLAH’ın razı olacakları davranışların içinde olalım. Her gece nefis muhasebesi yaparak, günahlarımıza tövbe istiğfar edelim. Yarınlarımız ve geleceğimizin hayırlarla, bereketlerle, iyiliklerle, güzelliklerle geçmesi için büyük gayretler gösterelim. Bugünümüzü dünümüzden kârlı, yarınımızı da bugünümüzden hayırlı ve faydalı kılacak işler yapalım.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.