Hava Durumu

Helak edici yedi şeyden sakının

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2014 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2014 07:59
Peygamber Efendimiz (s.a.s): “Helak edici yedi şeyden sakının” buyurdular. 
Sahabe: “Ya Resulallah! Bunlar nelerdir?” diye sordular. Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.s) şöyle buyurdu:
1- Allah’a şirk koşmak
2-  Sihir yapmak
3- Allah’ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmek
4- Faiz yemek
5- Yetim malı yemek
6- Savaşta cepheden kaçmak
7- Namuslu Müslüman kadınlara zina isnat etmek”

Dünya ve ahret hayatı

İnsan bu geçici aleme, imtihan için gönderilmiş bir varlıktır. Şu kısa ömürde insanın yapacağı bütün hayır ve iyilikler, onu saadete kavuşturacaktır. Ömür sermayesini şuursuzca harcayanın ise sonu iflas olacaktır.
İnsanoğlu dünyadan göçerken ne yüklenmişse, ahiret sermayesi de o olacaktır. Bu dünyada kazandıkları, ebedi hayat olan ahiret aleminde onun için bir değer ölçüsüdür. Nitekim bu konuda Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.): “Dünya ahretin tarlasıdır.” buyurmuştur. Yani insan ne ekerse onu biçecektir. Nasıl ki buğday eken arpa, arpa eken de buğday biçemezse, aynen bunun gibi dünya hayatında Allah ve Resulü’nün buyruklarını tutarak iyilik ve hayırlı işler yapanlar, ebedi hayatta mutluluk ve saadet meyvesi toplayacaklardır.
Dünya pazarında iyi ve kötü olarak her şey var. Fakat bu her şeyde de bir imtihan bulunuyor. İmtihanda başarıya ulaşmak isteyen kimse, hayat çarşısında gördüklerine gelişigüzel el uzatamaz. Alışverişini ilahi kanun ve edep dairesinde yapar. Böyle yapmakla kâr etmiş olur.
Dünya ve ahrette huzurlu olmak isteyen insanlar; önce Allah ve Resulü’ne (s.a.v.) samimi bir kalple inanmalı. Cenab-ı Hakk’a kulluk görevini harfiyen yerine getirmelidir. Sonra da komşularına, misafirlerine, akrabalarına ve bütün yaratıklara iyi muamelede bulunmalıdır.
Müslüman kişi; dedikodu, haset, kin, iftira, gıybet, nefret, adavet gibi kötü huy ve düşüncelerden uzak kalmalı, konuştuğunda güzel ve faydalı söz söylemelidir. Evinde, iş yerinde, sokağında, semtinde söz ve davranışlarıyla örnek olmalıdır
İslam dini iyilik yapma, kötülükten kaçınma, yardımlaşma, dayanışma konularına büyük önem vermiştir. Sokağımızda, semtimizde, kentimizde, sosyal hayatımızda, kendimize düstur edineceğimiz hareket tarzımızı Cenab-ı Hak şöyle beyan buyurmuştur: 
“İyilik etmek, fenalıktan kaçınmak hususunda birbirinizle yardımlaşın, günah işlemek ve haddi aşmak ü-zerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, şüphesiz ki Allah cezası çok çetin olandır.” (Maide 2)
Peygamberimiz (s.a.v.) de bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Bir hayra vesile olan, o hayrı işleyenin sevabına kavuşur.”
Müslüman cemiyet ha-yatında daima iyi işlerin peşinde koşmalıdır. İyi işlerde yardımlaşmalı, kötü işlerden de daima kaçınmalıdır.  

‘Lütfen çocuklarımı arayın’

Bolu’dan Mudurnu istikametine seyreden Talat Ç. idaresindeki otomobil, karşı yönden gelen Mustafa U. idaresindeki otomobille kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle bir araç yoldan çıkarak takla atıp çalıların arasına düştü. Sürücü Talat Ç. ile yanındaki kadın araçta sıkıştı. Vatandaşlar uzun uğraşlar sonucu sıkışan iki yaralıyı kurtaramayınca itfaiye ekiplerinden yardım istedi. Olay yerine gelen Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı kaza kırım ekibi, önce sürücü Talat Ç., daha sonra da yanındaki kadını sıkıştığı yerden kurtardı.
Sedyeyle ambulansa taşınan Talat Ç., “Ya hemşire hanım, lütfen çocuklarımı arayın. Merak ederler” diyerek yalvardı. Hemşirelerin ‘Tamam haber vereceğiz’ demesine rağmen yaralı sürücü ikna olmadı. Yanına yaklaşan bir kadına çocuklarının telefon numarasını veren sürücü, daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kaza sonrası iki otomobilde yaralanan üç kişi ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, Mudurnu-Bolu Yolu yaklaşık bir saat trafiğe kapandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.