Hava Durumu

Her bağış yeni bir hayattır

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2015 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2015 06:06
“İnsandan insana giden en büyük sadaka nedir?” şeklindeki bir soruya karşılık  verilecek en iyi cevap “ORGAN BAĞIŞI”dır.
İslam dinine göre insan, varlığın özüdür. Varlığın özü insan, hayatın özü ise sağlıktır. Dinimiz insan hayatına ve sağlığına büyük önem verir. Kur’an-ı Kerim’de: “…Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.” (Bakara-195) buyrularak her konuda tedbirli ve dikkatli olmamız emredilmiştir. 
Peygamber Efendimiz (s.a.s): “Ey Allah’ın kulları! Tedavi olun. Zira Allah, yaşlılık hariç, takdir ettiği her hastalığın mutlaka şifasını vermiştir. Allah hem derdi hem de devayı göndermiş, her hastalığa bir çare yaratmıştır. Tedavi olun, fakat tedavide haramı kullanmayın” irşadında bulunmuştur. Bu hadis-i şeriften çok net anlıyoruz ki; hem bedenimizi hem de ruhumuzu her türlü kötülükten korumalıyız. Hastalandığımızda mutlaka tedavi olmalıyız.
Çeşitli hastalıklar vardır. Bazılarının tedavisi kolay, bazılarının ise zordur. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar vardır. Bu tür hastalıklar dünyanın ve ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biridir. İşte tam da burada “organ nakli ve bağışı” konusu gündeme gelmektedir.
İslam dinine göre beş temel gaye vardır: Can, mal, akıl, ırz ve insan onuru. Bu beş temel gayenin başında, insanın canını koruması gelir. İnsanı yaşatma ve hayatı koruma esas olunca, bunu temin için en son çarenin organ bağışı ve nakli olduğu düşüncesi kaçınılmaz olmuştur.
Ülkemizde ve kentimizde çok sayıda hasta organ bağışı ve nakli beklemektedir. Din İşleri Yüksek Kurulu’na göre, organ bağışı caizdir. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu önemli ve hassas konu hakkında şu çağrıda bulunmaktadır:“Aylarca, yıllarca gözyaşı içinde bekleyen anneler, babalar, yavrular ve şifa bekleyen hastalara İMDAD olalım. Onlara hayat taşıyalım…” 
İnsanın ruhen ve fiziken sağlıklı olabilmesi için Diyanet ve Sağlık camiası birlikteliklerini güçlendirmelidirler. Birlikten güç doğar. Birlikte başarı vardır. “Organ Bağışı Haftası” münasebetiyle vefat eden bağışçıların ruhlarına ithafen bugün öğle namazı öncesi Yeşil Cami’nde okunacak olan Mevlid-i Şerif programı, İl Müftülüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü arasındaki birlikteliğe güzel bir örnektir. Bursa’nın organ bağışı konusunda 1. sırada olması da mezkur birlikteliğin ürünüdür. İl Müftümüzü ve İl Sağlık Müdürümüzü ayrıca çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyor, nice üstün başarılar diliyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.