Hava Durumu

Hoşgörü

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2015 07:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2015 07:07
İnsan beşerdir. Beşer olan şaşar. Şaşınca hata ve kusur işler. Kusursuz insan yoktur. Herkesin ya eksik tarafları vardır ya da törpülenmesi gereken aşırılıkları vardır.
Hoşgörü; tahammül etme, başkalarına katlanma, hata ve kusurları bağışlamaktır. Hoşgörünün temeli sevgiye dayanır. İnsanları birbirleriyle kaynaştıran, aileleri hürmet sınırında tutan, toplumları huzura kavuşturan hep sevgidir. Sevginin kaynağı; fazilet, ihsan ve ikramdır. Bu duygulara hakim olan bir insan, herkesin rıza ve hoşnutluğunu kazanır. 
İslamiyet “hoşgörü” dinidir. İnsanlar arasında din, dil, ırk, renk, cinsiyet farkı gözetmeksizin herkese sevgi ile bakar. Hiç kimseyi dininden, dilinden, ırkından, renginden dolayı hor ve hakir görmez.
Müslüman “hoşgörü” sahibidir. Hoşgörü sahibi, başkalarına sevgi, saygı ve şefkatle yaklaşır. İnsanlarla alay etmez. Affedicidir. Beddua değil, dua sahibidir. Önyargıdan, kötü zandan ve kibirden kaçınır. Başkalarının ayıplarını araştırmaz. Başkalarının ayıp ve kusurlarını yüzlerine vurmaz. Müslüman; başkalarının ayıplarını araştıran değil, gizleyendir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Kim bir Müslüman’ın ayıbını örterse, Allah da kıyamet gününde o kişinin ayıbını örter.”
Müslüman, güzel ahlak sahibidir. Müslüman güzel ahlakı sayesinde, gündüzleri oruç tutan, geceleri ibadet eden kimsenin derecesine ulaşır. Ahiret gününde ameller değerlendirilirken, ahlak başta yer alacaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Sizin bana en sevimli olanınız ve kıyamet gününde bana en yakın olanınız ahlakı en güzel olanınızdır.”
Hoşgörüsüz insan sevgi, saygı ve sabır yoksunudur. Hoşgörülü olamayan, hırçın ve öfkeli olur. Öfke, hayat söndürür. Öfke, yuva yıkar. Öfke, dostlukları bozar. Öfke, can yakar. Öfke, sonucu telafi edilemeyecek işlere yol açar.
Öfkesine mahkum olan, zayıf insandır. Öfkelendiğinde bile kendine hakim olan insan ise güçlü insandır. Bu gerçeği Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle ifade buyurur:
“Güçlü insan, güreş meydanlarında başkalarını yenen değil, öfkelendiğinde kendine hakim olandır.”
Bugün “Uluslararası Hoşgörü Günü”dür.
Anne babanın çocuğuna, evladın anne babasına, kardeşin kardeşe, eşlerin birbirlerine,  komşunun komşuya senede bir gün değil, senenin her günü hoşgörülü olmaları dileklerimle...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.