Hava Durumu

İmdat çığlığı

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2014 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 08:08
“Dünyada mekân, ahirette iman” sözünü çok beğenirim.
İnsan için ev, olmazsa olmazlardandır. Çünkü ev; ilklerin yaşandığı yerdir. İlk sıcaklık, ilk sevgi, ilk gülüş, ilk gözyaşı evlerde yaşanır.
Ev ailedir. Ev sığınaktır. Ev yuvadır. Ev mekteptir. Ev ocaktır. Ev sükûn bulduğumuz yerdir. Ev mahrem alanımızdır. Ev büyük bir nimettir. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’de şöyle zikredilir:
“Allah evlerinizi sizin için bir huzur ve sükûn yeri yaptı…” (Nahl-80)
Ev kişinin saadetidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) üç şey kişinin saadetindendir buyurmuş ve bunlardan birinin ferah, geniş ve huzur bulabilecek bir ev olduğunu zikretmiştir.
En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan evlerimiz, canlarımızı ve sevdiklerimizi koruduğumuz kalelerdir. Hepimiz ev adreslerimizi ezbere biliriz. 
Peki ya ev adresi sokaklar olanlar???!!!
Sabahları işinize giderken bir bankın üzerine büzüşmüş insanlara rastlıyor musunuz? Kaldırım taşını yastık, gazete kağıdını yorgan yapmış olanlarla hiç göz göze geldiniz mi?
“Bir (1) liranız var mı?” diye el uzatanlar, “karnım çok aç” diye boyun bükenler kimin insanları? Her gün karşılaştığımız bu insanlar kim? Bunların niye evleri yok?
Daha da can alıcı soru şu: İSLAM TOPLUMLARINDA BÖYLE BİR MANZARA NASIL TARİF EDİLEBİLİR?
Müslümanların yaşadığı toplumlarda evsiz, kimsesiz insanların olması çok acı ve düşündürücüdür. Bu durum; Müslümanların, İslam’ın yüksek değerlerinden uzaklaştıklarının bir göstergesidir.
Batı toplumlarında had safhaya ulaşmış olan “evsizlik” problemi, ne yazık ki artık ülkemizde de çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle büyükşehirlerimizde evsizlere ve kimsesizlere rastlamak hiç yadırganmamaktadır. Duyarsız ve nemelazımcı bir toplum olduk maalesef.
Unutmayalım ki; vücudun bir yerinde ağrı ve ateş varsa, zamanla bütün vücuda etki eder.

Evsizler ve kimsesizler

Evsizlik özellikle büyük şehirlerin en önemli sosyal problemlerinden biridir. Evsizler; sokakları, kaldırım taşlarını, köprü altlarını, bankamatik kulübelerini, kullanılmayan binaları mesken edinirler. 
Bir de evi olduğu halde evsiz olanlar var! 
Kimileri evlatlarından şiddet görmüş ve sokağa atılmış anne babalar… Kimileri anne babası tarafından çocuk yuvalarına bırakılmış çocuklar…
Evsizler ve kimsesizler, toplumumuzun sinesinde kanayan bir yaradır. Müslümanlar bu sosyal yarayı acilen tadavi etmelidirler. 
İslam dinine göre, toplum tek bir vücut gibidir. Toplum içindeki bir mesele herkesi ilgilendirmeli, problemler birlikte çözülmelidir. İslam’ın sosyal adalet anlayışını Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şu sözleriyle ne de güzel ifade etmiştir:
“Kendi nefsiniz için istediğinizi bir başkası içinde isteyiniz. Kendi nefsiniz için istemediğinizi ise bir başkası için de istemeyiniz.”
Evsizler ve kimsesizler, bizim insanlarımızdır. Bunlara sahip çıkmak ve yükselen feryatlarını dindirmek hepimiz için İslami ve insani bir görevdir. 
Havalar soğudu. Bizler kapalı alanlarda bile üşüyoruz. Sırtımızda paltomuz, ayaklarımızda kışlık ayakkabılarımız var. Günde 2-3 öğün yemek yiyoruz. Senin-benim cebimizde 1 tl miz var. Üşüdüğümüzde bir kahvehaneye girer, sıcacık bir çay içer ve ısınırız. Ya 1 tl si bile olmayanlar???!!!
Müslüman, diğer Müslümanların dertleriyle dertlenendir. Haydi öyleyse dertlenelim! Gün bugündür! Gün; evsizlere ev, kimsesizlere kimse olma günüdür. “İmdaaaaat” diye çığlık atanların yardımlarına devletçe ve milletçe koşma günüdür. 

Bursa yine örnek

Soğuk günlerin yaşandığı bir mevsimdeyiz. Evsizler ve kimsesizler konusunda Bursa’nın durumunu öğrenmek için Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hüseyin Koçak’tan bilgiler aldım. Sn Koçak’tan aldığım bilgilere göre;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortalama 200 kişiyi aynı anda barındırma imkânına sahip bir “Barınma Evi” faaliyet göstermektedir. Bu barınma evinde 25 Kasım 2014 (dün) itibariyle 206 kişi hizmet almaktadır. 
Burada kalan vatandaşlarımıza sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği düzenli olarak verilmekte, ayrıca gün içerisinde 4 kez çay ikramı yapılmaktadır.
Giyim konusunda her türlü imkân sağlanmaktadır. Özellikle temizlik konusunda aksama yaşanmaması için 24 saat sıcak su bulunmakta ve hiçbir aksaklığa meydan verilmemektedir.
Barınma evinde bu hizmetler kesintisiz 6 ay sürmektedir. “153 Alo Belediye” hattını arayan vatandaşlarımızın ihbarları en kısa sürede değerlendirilmekte ve çözüme kavuşturulmaktadır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.