Hava Durumu

Kan bağışla, kalplerde yaşa

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2015 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2015 07:28
İslam dini sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma dinidir. İnsanda bulunan en asil duyguların başında sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gelir. Başkalarının acısını ve mutluluğunu paylaşmak, insan olmanın özelliğidir.
Paylaşan insan, mutlu insandır. Dertlenmeyi bilen insan, asil insandır. Bir başkasına gülümseyen insan, aslında kendine gülümseyen insandır. Fersiz gözlere, solgun yüzlere bir umut olan insan, hakikatte kendi dünya ve ahiret saadeti için ışık olan insandır.
Kur’an-ı Kerim’de: “Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi, sen de insanlara iyilik ve güzellikte bulun” (Bakara-196) buyrulmaktadır. Başkalarına iyilik ve güzellikte bulunabilmek için, ruhen ve bedenen sağlıklı olmak gerekir.
Sağlıklı insan, mutlu insandır. Mutlu insan başarılı insandır. Başarılı insan kendisine, ailesine, milletine, ülkesine ve tüm canlılara faydası olan insandır. İnsanlığa faydalı olmanın ve paylaşmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri de “kan bağışı”nda bulunmaktır.
Kan vermek dinimizce caizdir. Hele hele sağlık durumu tehlikede olan bir hastaya yardımcı olmak ve kan bağışlamak hepimiz için dini ve insani bir vazifedir. Verilecek kanın ücretle değil, bağış olarak verilmesi örnek bir davranıştır. Zaten Müslüman da evinin, sokağının, semtinin, kentinin en örnek ve güvenilir kişisidir.
İslam dini insan hayatına büyük önem verir.  İslam dinine göre “bir ademi kurtarmak bütün alemi kurtarmak, bir ademi öldürmek bütün alemi öldürmek” gibidir. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim de şöyle buyrulur:
“Kim bir cana veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi, her kim de bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur” (Maide-32)
Geliniz biz de hayat kurtaralım. Kan bağışlayalım. Çünkü kan hayattır! Kan bağışlamak suretiyle, hastalarımızın yarınlarına umut olalım. Bizim de insanlığa hediyemiz bir ünite kan olsun. Kan bağışlayalım, gönüllerde yaşayalım.
Güney Marmara Bölge Kan Merkezi’ni dün ziyaret ettim. Kan Merkezi Müdürü Dr. Orhan Emin Latif ile Bursa’nın kan bağışı ve ihtiyacını konuştuk. Sayın Latif şunları söyledi:
“Kızılay; kan ihtiyacı sahipleri ile gönüllü kan bağışçıları arasında bir köprüdür. Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Türkiye genelinde gönüllü kan bağışı oranı % 2,5 tur. Bu oranın en az % 5 in üzerinde olması gerekmektedir.
Bursa’nın yıllık 85 bin ünite kana ihtiyacı var. Nüfusa oranladığımızda 38 bin kişinin kan verdiğini görmekteyiz. Bu rakam yeterli değildir. Kritik stok sayımızı koruyoruz ama kan stoklarımız yeterli değil. Ameliyatlarda zaman zaman aksamalar meydana geliyor. Bursa’da yaşayanlardan hassasiyet ve destek bekliyoruz.”
Hepimiz yapılamayan tek ilacın “KAN” olduğunu biliyoruz. Hiçbir teknoloji bu ilacı üretemiyor ve bu ihtiyacı karşılayamıyor. 
Sağlıklı olabilmenin bir yolu da kan vermektir. Sağlıklı fertler olabilmemiz için senede en az iki kere kan verelim. Gönüllü kan bağışçısı olalım. Olalım ki, ameliyatlar durma noktasına gelmesin. Vereceğimiz kanlarla hastalarımız hayat bulsun.
Unutmayalım ki; bugün başkasına lazım olan kan, yarın kendimize ve sevdiklerimize lazım olacaktır. 
Selam ve dua ile…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.