Hava Durumu

Kurban keserken besmele çekmek

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2015 07:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2015 07:19
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun, hayvan kesilirken “BESMELE” çekilmesi gerekir. Hayvan kesimi esnasında BESMELE kasten terk edilirse, o hayvanın eti yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak BESMELE çekilmezse, kesilen hayvanın eti yenir.
Kurban kesilirken üç defa “BİSMİLLAH ALLAHÜ EKBER” denilir ve şu ayet okunur:
“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi Allah içindir.”     (En’am-162)
Veya şu ayet okunur:
“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.”  (En’am-79)

Yenilmeyecek  yeri nelerdir?

Etleri yenilmesi helal olan hayvanların, ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları, husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrimen mekruhtur.
Kurbanın veya başka bir amaçla kesilen bir hayvanın yenilmeyen kısımlarını toprağa gömmek, sağlık ve çevreyi temiz tutma açısından önemlidir. Kedi ve köpek gibi hayvanlara da verilebilir.

Gebe hayvanın kurban edilmesi caiz midir? 

Karnında yavrusu bulunan hayvanların kurban olarak da etlik olarak da kesilmesi uygun değildir. Ancak kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine gelmiş olur. 

Kurban namazı var mıdır?

Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de kurban ibadetini yerine getirdiği için, Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekat nafile namaz kılabilir.

Kadınlar kurban kesebilir mi?

Hayvan kesiminde, gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kişi ister kadın olsun ister erkek olsun kurban kesebilir.

Kurban derisi satılabilir mi?

Kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanı kesen kişiye kesim ücreti olarak verilmesi caiz değildir. Derinin satılması halinde, bedelinin yoksullara verilmesi gerekir.
Kurbanın derisi, bir fakire veya hayır kurumuna verilmelidir. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.