Hava Durumu

Öğretmenlik, peygamber mesleğidir

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2016 00:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 00:20
Kainat bir bilimdir. Kainat bilimini ve insana bilmediklerini öğreten ALLAH'tır. Kur'an-ı Kerim'de insana bilmediklerini öğretenin ALLAH olduğu çok açıkça zikredilmektedir. (Alak-5)
İslam dini bilginin dostu, cehalet ve karanlığın ise düşmanıdır. İslam, bir ilim ve irfan dinidir. Yüce dinimiz, öğretmeni ve öğrencileri daima övmüş, insanların ise ya öğreten ya da öğrenen olmasını tavsiye etmiştir. 
Öğretmenlik, insanlığın en güzel ve en üstün mesleklerindendir. Öğretmenlik, peygamber mesleğidir.
Öğretmen; yaratılanların en şereflisi olan insanı yetiştiren, gelişimine katkı sağlayan ve terbiye edendir. 
Öğretmen; öğrencilere ilim irfan öğreten, yaşadığı topluma mutluluk yolunu gösteren, insanlara ise Allah sevgisi, insan ve vatan sevgisini aşılayandır.
Öğretmen; okuyan, yazan, anlatan ve özellikle de söylediğini yaşayandır. Herkesi bilgili yapmaya, ilimle doyurmaya çalışandır. Bilmediklerinin yanında bildiklerinin bir nokta kadar olduğunun farkında olandır. Bu şuurda olan bir öğretmen çok okur ve araştırır. Çünkü eğitim ve öğretimin bilgisiz olmayacağını çok iyi bilir.
Öğretmen; ders başlama zili ile bitiş zili arasındaki zamanda, sadece sınıfta ders anlatan bir memur değildir. O, bir örnek ve önderdir. Öğretmen yıkan değil, yapandır. Konuştuğu zaman yüksekten değil, yürekten konuşandır. Cehaletin dikenli yollarını temizleyen, geleceğe güzel bakmayı sağlayandır. İçtikçe insanın içesi geldiği “bilgi pınarı” dır.
Öğretmen günün adamı değil, gönül adamıdır. Olgun, şahsiyetli, tutarlı, ağırbaşlı, vakarlıdır. İyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayıran dosdoğru bir cetveldir. Öğrencisini aydınlığa ve mutluluğa götüren güneştir. Şefkatli kolları ile öğrencilerini saran ve her kötülükten koruyandır. 
24 Kasım "Öğretmenler Günü" kutlu olsun.

En büyük öğretmen, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'dir.

İlmin merkezi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’dır. Hayatımızın her alanında bizlere örnek olan Peygamberimiz (s.a.v) ise en büyük öğretmendir. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’de şöyle beyan edilir: "Nitekim kendi içinizden size ayetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size Kitab’ı ve hikmeti talim edip size bilmediklerinizi öğreten bir Resul gönderdik.”(Bakara-151). 
Kendisinin de bir muallim olduğunu Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şu sözü ile ifade eder: “Ben ancak öğretici olarak gönderildim.”  
Aslında konumumuz ne olursa olsun hepimiz birer eğitimciyiz. Anne-baba, öğretmen, gazeteci, yönetici, memur, işçi, esnaf… olarak hepimiz ya öğretici ya da öğrenci konumundayız. Bizleri bu anlamda daima alarm halinde tutan: “Yaradan Rabbinin adıyla oku” ve “Sakın cahillerden olma” gibi ayeti kerimeler ile Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in: “İlim öğrenmek, kadın-erkek her Müslüman’a farzdır” ve “Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da bunları seven ol. Beşincisi olan cahillerden olma, helak olursun” gibi hadisi şeriflerdir.

Günün duası

"Allah'ım! Faydasız ilimden sana sığınırım. Bizlere faydalı ilimler nasip eyle ve ilmi ile amel edenlerden eyle."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.