Hava Durumu

Okumak, anlamak, bilinçlenmek...

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2017 07:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2017 07:10

Peygamber Efendimiz (s.a.s) özellikle otuz beş yaşından sonra Hira dağında inzivaya çekilmeyi ve tefekkürü adet haline getirmişti. Mekke toplumunun yaşantısına üzülüyor, insan ahlakını ve haklarını düşünüyordu. Kainatı tefekkür ediyordu.
610 yılı Ramazan ayı idi. Peygamber Efendimiz (s.a.s) yine Hira dağında idi. Pazarı pazartesine bağlayan gece idi. Vakit, vakitlerin en feyizlisi ve bereketlisi olan seher vakti idi. Seher vaktinde ufukta nurdan bir şekil göründü. Peygamber Efendimiz (s.a.s) o zamana kadar böyle bir varlığı hiç görmemişti. Gelen bu varlık Cebrail (a.s) idi. 
Cebrail (a.s): "Oku" diye seslendi.
Peygamber Efendimiz (s.a.s): "Ben okuma bilmem ki" dedi.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)'i kollarının arasına alıp kuvvetlice sıkan Cebrail (a.s) tekrar "oku" diye seslendi. Peygamberimiz (s.a.s) yine "ben okuma bilmem" dedi. Cebrail (a.s), Peygamber Efendimiz (s.a.s)'i tekrar kollarının arasına alıp kuvvetlice sıktı ve "oku" dedi. Peygamberimiz yine "ben okuma bilmem" dedi. Peygamber Efendimiz'i (s.a.s) üçüncü kez kollarının arasına alıp daha da kuvvetlice sıkan ve bırakan Cebrail (a.s) şöyle dedi: 
"Yaradan Rabbinin adıyla oku; O, insanı "alak"tan yarattı. Oku, Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O kalemle (yazmayı) öğretendir. O, insana bilmediklerini öğretendir." (Alak, 1-5)
Alak suresinin ilk beş ayeti kerimesine baktığımız zaman "oku" emri iki defa tekrar edilmiştir. Bu ilahi emrin iki defa tekrar edilmesi çok önemli ve anlamlıdır.
Ayet-i kerimelerde "Kur'an oku" denilmemiş mutlak olarak  "oku" emri verilmiştir. Okumanın ALLAH adıyla yapılması emredilmiştir.
Peki insan neyi okuyacak?
İnsan önce kendini okuyacak. Kendisini okuyan insan, böylesine mükemmel ve muazzam bir varlığın kendiliğinden oluşamayacağını ve mutlaka bir yaratıcının olduğunu bilecek.

Medeniyetinin okumayan nesli

Ülkemizde basılan ve okunan kitap sayısını diğer ülkelerle karşılaştırdığımda büyük bir mahcubiyet ve üzüntüye kapılıyorum.
Kitap, Avrupalı bir insanın ihtiyaç listesinde 18. sırada yer alırken, Türk insanının ihtiyaç listesinde 224. sırada yer alıyor.
Yapılan istatistiklere göre; Amerika'da 1000 (bin) kişiye 3 bin kitap, Almanya'da 2700 kitap, Rusya'da 700 kitap düşerken Türkiye'de 1000 (bin) kişiye maalesef sadece 7 kitap düşmektedir.
Japonya'da bir kişi yılda ortalama olarak 6 kitap okurken, Türkiye'de 6 kişi 1 kitap okumaktadır.

Günün duası

"Allah'ım! Bizlere faydalı ilimler nasip eyle. İlmi ile amel edenlerden eyle. Faydasız ilimden sana sığınırız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.