Hava Durumu

Ramazan bitince ibadetler bitmesin

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2015 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2015 08:28
Yaratılanların en şereflisi olan ve akıl gibi üstün bir yetenekle donatılan insanın yaratılışında elbetteki bir hikmet ve bir gaye vardır. Biz insanoğlu, sadece yiyip-içmek ve geçici zevklerimizi temin etmek için dünyaya gelmedik. Peki biz niçin yaratıldık? Yaratılışımızın gayesi ne? Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurmaktadır : “Cinleri ve insanları ancak Bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat 56). Demek ki yaratılışımızın asıl gayesi Allah’ı bilmek ve O’na ibadet etmektir.
İbadet nedir ? İbadet; Allah’ın emirlerine itaat ederek yerine getirmek ve saygı göstermektir. İbadet; saygı ve itaatin en yüksek derecesidir.
İnsanı oluşturan beden ve ruh devamlı bakılmaya ve beslenmeye muhtaçtır. Nasıl ki, bedenimizi devamlı yemek ve içmekle besleyerek korumak zorundaysak; ruhumuzu da iman, ibadet ve ahlak gibi ma-nevi gıdalarla beslemek ve korumak mecburiyetindeyiz. 
Her yönüyle mükemmel olan ramazan ayını bütün güzellikleriyle geride bırakmak üzereyiz. Önümüzdeki ramazan ayına kim öle kim kala… Geçen seneki ramazan ayında aynı safta namaz kıldığımız, aynı kıraathanede iftardan sonra çayları birlikte yudumladığımız nice insanlar bu sene aramızda yoklar. Ahirete (gerçek dünyaya) göç ettiler. Bizim de yarınlarımızın garantisi yok.
Öyleyse ramazan ayında kazandığımız güzellikler, ramazan bitti diye aramızdan ayrılmasın. İbadetlerimiz sadece ramazan ayına mahsus değildir. Allah’ın emir ve yasakları, akil-baliğ olduktan ölünceye kadar, bütün hayatımız boyunca geçerlidir. İbadetlerde devamlılık esastır. Yüce Allah buyuruyor ki: “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr-99)
Ne yazık ki birçoğumuz ramazan ayında elde edilen manevi güzellikleri, daha bayramın ilk gününden itibaren terk ediyoruz. Namaz, oruç, mukabele, sevgi, yardımlaşma, dürüstlük… gibi ibadetler terk edilince; küfür, ihanet, kin, nefret, hakka tecavüz, yalan, şiddet… hayatımıza hakim oluyor. 
Ramazan ayında güzel bir hayat tarzı yakalayan ve kazanan Müslümanlar, bu durumlarını muhafaza ederek, ömürleri boyunca günahsız bir hayat sürmeye büyük gayretler sarf etmelidirler.
Müslüman akıllı insandır. Akıllı kişi kazancına kazanç katar. Ramazan ayında kazandıklarını, ramazandan sonra tüketen bir Müslüman, akıl ve iman noktasında zafiyet sahibi demektir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.