Hava Durumu

Şevval orucu

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2015 09:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2015 09:02
Mevsimlerin sultanı olan “üç aylar” bütün maneviyatı ve bereketiyle geride kalsa da, bir başka maneviyat ve bereket ayı olan “Şevval” ayı içerisindeyiz.
Ramazan ayında kazandığımız özellikleri ve güzellikleri, Şevval ayında da devam ettirmeliyiz. Şevval ayı, Ramazan’dan sonra Salih amellerimizi devam ettirmemiz için güzel bir vesiledir. Gevşemememiz için önemli bir zaman dilimidir.
Allah’a yakın olmanın ve takva yönüyle yaklaşmanın yolu ibadetlerle mümkündür. Bunlardan biri de oruç ibadetidir.
Şevval orucu, salih amellerin kapısını aralayan bir ibadettir. Salih ameller, hayatımızın her anı için önemli ve gereklidir. Ramazan ayında kazandığımız hasletleri ve yerine getirmeye çalıştığımız ibadetleri, Şevval ayında da devam ettirmeliyiz. Şevval ayını gerek oruçla, gerek ibadetle, gerek Kur’an-ı Kerim okumakla, gerekse zikir ve dualar ile geçirmeliyiz.
Şevval ayında altı gün oruç tutanlar, Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu müjdesine nail olurlar:
“Her kim Ramazan orucunu tutar, sonra buna Şevval ayında altı gün daha eklerse bütün yıl oruç tutmuş olur.”
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in bu hadis-i şerifini bazı alimler “Kim iyi bir amel işlerse, kendisine bunun on katı ecir vardır…” (En’am-160)  ayetiyle değerlendirmişler ve bire on hesabıyla ramazan orucunun on aya, altı gün şevval orucunun da altmış güne karşılık olduğunu ve bu suretle bütün senenin oruçlu geçirilmiş sayılacağını söylemişleridir. 
Şevval orucu peş peşe tutulabileceği gibi, aralıklarla da tutulabilir. Özellikle oruç tutma günleri pazartesi ve perşembe günlerine getirilirse, iki sünnet bir arada ihya edilmiş olur.
Ramazan ayında meşru sebeplerden dolayı oruç tutamayanlar olabilir. Bu nedenle kaza oruçları olan bir kişi Şevval orucu mu tutmalı yoksa kaza oruçlarını mı tutmalı diye bir soru akla gelebilir. Böyle bir durumu olan kişi elbette bir an önce kaza oruçlarını tutmalıdır. Kaza oruçları önceliklidir. Kaza oruçlarını tamamlayan kişi, Şevval orucunu da tutarsa büyük sevap kazanır.
Bir kişi kaza oruçlarını tutarken aynı zamanda Şevval oruçlarına niyet edebilir mi diye bir soru da akla gelebilir. Hem kaza orucuna hem de Şevval orucuna niyetlenerek oruç tutulmaz. Yani çifte niyet olmaz.
Sonuç olarak;
Kaza orucu olan bir kişi vakit kaybetmeden kaza oruçlarını tutmalıdır. Kaza oruçlarını tamamladıktan sonra ise sevabı ve fazileti büyük olan Şevval ayında altı gün oruç tutmaya gayret göstermelidir.
Unutmamak gerekir ki; Ramazan orucundan sonra Şevval ayında da altı gün oruç tutmak, bütün sene oruç tutmuş gibi olur.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.