Hava Durumu

Sigara içmenin hükmü nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2015 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2015 08:17
9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” idi.
Yüce Allah insanoğluna sayısız nimetler bahşetmiştir. İmandan sonraki en önemli nimet sağlıktır. Beden ve sıhhatimiz bizlere verilen birer emanettir. Emaneti korumak ise hepimizin görevidir. 
Etrafımıza baktığımız zaman, insanların sağlığına zararlı birtakım alışkanlıklar edindiklerini görmekteyiz. Hem bedenen hem de madden zararı büyük olan alışkanlıklardan biri de sigaradır.  Sigarada insan sağlığına zararlı dört bin kadar madde bulunmaktadır. Buna karşılık hiçbir faydası tespit edilmemiştir. Yüce Allah: “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” (Bakara-195) emriyle, hayatımıza vermemiz gereken önemi çok net olarak beyan buyurmuştur.
Türkiye sigara tüketiminde dünya genelinde 7. sırada yer alıyor. Ülkemizde sigara kullanım oranı maalesef her yıl artıyor. Günümüzde sigaraya başlama yaşı 10 yaşın altına kadar inmiştir. Türkiye nüfusunun 3’te biri sigara içiyor.
 Ülkemizde kapalı alanlarda sigara içme yasağının başlamasıyla sigara tüketiminin tonlarca, sigara içen sayısının da milyonlarca kişi azalacağı konusunda ümitvarım. Bu sebeple Türkiye’nin milyarlarca dolar kazanacağına inanıyorum.
Kendimden bir örnek veriyorum. Yaklaşık 15 sene evvel sigara içmeyi bıraktım. Günde 2 paket yabancı marka pahalı sigara içiyordum. Paketin bugünkü fiyatı 10 TL ve 2 paket içiyordum ama tek paket üzerinden basit bir hesap yapacak olursak; tanesi 10 TL’’den yılda 3650 TL , 15 yılda 55.000 TL’ye yakın para eder. Dolayısıyla 15 yılda eski ifadeyle yaklaşık 55 milyar eder.
    İktisadi ve ahlaki konular hepimiz için çok önemlidir. “İsraf” fert ve milletleri batıran, “tasarruf” ise fert ve milletleri mesut eden konulardır. 
Müsrif insanın hayatı hayıflanmakla, iktisat edenin hayatı ise kalkınmakla geçer. Müsrif insan hayat merdivenlerinden hızla aşağı yuvarlanır, iktisat sahibi ise basamaklardan hep yukarı çıkar. Müsrifliğin bitiriciliğinde yok olan insan, iktisadın kuvvetiyle yeniden can bulur.    
İktisat kanaattir.
İktisat berekettir.
İktisat memnuniyettir.
İktisat şükretmektir. 
İktisat eden kanaat eder, kanaat eden rahat eder.

Bu emanet bize tertemiz verildi

Yüce Allah insanı eşref-i mahlukat yani yaratılanların en şereflisi olarak yaratmıştır. Başta akıl nimeti olmak üzere, her biri harikulade organlarla donatmıştır.
Rabb’imizin emrine muvafık bir şekilde bedenimizi ve sağlığımızı korumak mecburiyetindeyiz. Çünkü insanoğluna vücudu ve sıhhati bir emanettir. Bu emanet bize tertemiz verildi. Sahibi olan Allah’a tertemiz bir şekilde teslim etmemiz şarttır. İslam’a göre emanete riayet şarttır. Emanete hıyanet edilmez. Emanetlerin kadrini bilip korumak, mümin kişinin başta gelen vazifelerindendir.
Dünyanın ve ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen sigara, içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle birçok hastalığa neden olmaktadır. Bilim adamları, sigaranın ihtiva ettiği nikotinin ve sigara dumanının bünyede kanser, kalp ve damar hastalıklarından solunum ve sinir sistemlerinde bozukluğa kadar bir dizi tahribata yol açtığından söz etmektedirler. 
Nitekim eldeki resmi verilere göre ülkemizde birçok kişi akciğer kanseri, damar tıkanıklığı, nefes darlığı vb. hastalıklara sigara sebebiyle yakalanmakta; dünya genelinde yaklaşık olarak yılda dört milyon kişi ülkemizde ise yılda yüz bin kişi, sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Sigara, yol açtığı sağlık sorunlarından başka ekonomik kayıplara da neden olmaktadır. Bunun yanında sigara içmeyen fakat içilen ortamda bulunan pek çok kişi de sigaranın zararlarından etkilenmektedir. Sigaranın zararsız olduğunu söylemek bugün ilmen ve tıbben mümkün olmadığına göre, konunun dinimizce de yasaklar çerçevesinin dışında düşünülemeyeceği şüphesizdir.
Dinimiz, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermesini ve başkalarını rahatsız etmesini yasaklamış, israfı da kesin olarak haram kılmıştır. Bazı alimler; sağlığa zararlı oluşunu, başkalarını rahatsız ettiğini ve israfı dikkate alarak sigaranın “TAHRİMEN MEKRUH/HARAMA YAKIN MEKRUH” olduğunu söylemişlerdir. Bazı alimler ise; sigaranın “HARAM” olacağı görüşündedirler.


 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.