Hava Durumu

Şuhur-u Selase (üç aylar)

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2015 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2015 07:39
İlahi nimetlerden en yüksek oranda faydalandığımız bir mevsim olan “üç aylar” a kavuşmanın huzur ve huşusu içerisindeyiz.
Üç aylar; kameri takvime göre recep, şaban ve ramazan aylarıdır. Müslümanlar için değeri çok büyüktür. Bu mübarek ayların manevi değerine Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şu sözleriyle işaret  buyurmuşlardır: 
“Recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır.” 
Bir başka hadis-i şerifinde de şöyle buyurmuştur: 
“Ey Allah’ım! Recep ve şaban aylarını hakkımızda mübarek kıl ve bizi ramazan ayına kavuştur.” 
Üç aylar; Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecelerini içinde bulunduran kandiller mevsimidir. 
Üç aylar; arınma, bağışlanma ve ibadette yoğunlaşma aylarıdır. 
Üç aylar; gönlümüzün ve ruhumuzun doyum mevsimidir. 
Üç aylar; acınacak ve ağlanacak halimizden kurtulmak için döktüğümüz pişmanlık gözyaşlarımızın, günahlarımızı silip yok ettiği adeta bağışlanma mevsimidir.
Üç aylar; dini duygularımızın yoğunluk kazandığı, merhamet, şefkat, sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik, kardeşlik gibi hislerimizin daha da zirveye ulaştığı manevi kazanımlar mevsimidir. 
Üç aylar; müminlerin ruhlarını manevi bir havanın kapladığı huzur mevsimidir. 
Üç aylar; Yüce Allah’ın af ve mağfiretinin, rahmet ve merhametinin çorak gönüllerimize sağanak sağanak yağdığı bereket mevsimidir. 
Zinnun-i Mısri hazretleri üç ayları şöyle tarif etmektedir:
“Recep tohum ekme, şaban sulama, ramazan  hasat zamanıdır.”

Regaip gecesi

Yarın REGAİP KANDİLİ.
Regaip; çok bağış ve bol ihsan anlamına gelen “rağibe” kelimesinin çoğuludur. 
Regaip gecesi; Recep ayının ilk cuma gecesine denir. Bu gecede Allah müminlere rahmet ve mağfiretini bolca verir. 
Regaip Kandili’ni derin bir huşu ve hürmet ile idrak edelim. İhlas ve samimiyetle yüce Allah’a yönelelim.
Regaib gecesinde insanlığa rahmet, kalplere merhamet saçılır. İnananların üzerine gökten rahmet yağar. İlahi rahmetin coşmasıyla, tüm günahlar yıkanır ve  kul manevi kirlerinden temizlenir. 
Bu gece nefis muhasebesi yapalım. Geçmişimizi tekrar gözden geçirelim ve geleceğe yeniden yön vermek için kararlar alalım. Ruhlarımızı karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden söküp atalım.
Bütün bulanık ve kirli düşüncelerden, zihinlerimizi ve kalplerimizi uzak tutalım. Gönül dünyamızı kirleten kin, nefret, haset ve düşmanlık gibi manevi hastalıklardan kurtulmaya özel gayret  gösterelim.
Yüce Allah’ın cömertliğini soluyalım, ihsanlarını yudumlayalım ve adeta melekleşelim. Öyle ki meleklerin fısıldaşmalarını duyar gibi        olalım.
Camilerimizi kubbelerine kadar dolduralım. Camilerimizde ve evlerimizde Yüce Allah’a öylesine sığınalım ve teslim olalım ki, canhıraş bir şekilde secdeye kapanalım ve gözyaşlarımızla seccadelerimizi ıslatalım. 
İçten gelen tertemiz hislerle, sonsuz bir sevinç ve coşkuyla Kur’an-ı Kerim okuyalım. Ağaçların yaprakları, denizlerin dalgaları ve yağmurların damlaları sayısınca yüce Allah’a hamd ve şükredelim.
Doya doya ibadet ve dualar edelim. Yaptığımız ibadetlerin, ettiğimiz duaların zevkine varalım. Her şeyin gerçek sahibi ve tek hakimi olan yüce Allah’tan istenecekleri isteyelim.
Samimiyetle yalvaran diller ve gönüllerle tövbe istiğfar edelim. “Ben günde yüz kere Allah’a tövbe ve istiğfarda bulunurum” diye buyuran sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’i örnek alalım.
Kısacası; REGAİP KANDİLİ’nin gündüzünü oruçlu, gecesini ibadetli geçirelim.
Kandilinizi tebrik  ediyorum…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.