Hava Durumu

Uyku öncesi tavsiyeler

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2015 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 07:24
Kur’an-ı Kerim’de buyruluyor ki:
“Uykunuzu bir dinlenme (sebebi) kıldık.” (Nebe-9)
Uyku büyük bir nimettir. Gündüz çalışan ve yorulan insan, gece dinlenmelidir. Dinlenmek için ihtiyaç ölçüsü kadar uyumak gerekir. 
Uyumak için yatağa girerken yapılması gereken sünnetler vardır. Mesela; yatağa abdestli girmek, “eûzü-besmele” çekerek yatağa girmek, sure-ayet okumak, dua etmek, sağ yanı üzerine yatmak gibi.
Uyku küçük ölümdür. Yatağa girerken sünnete uygun davranırsak, uykumuza -inşallah- ibadet mahiyeti kazandırmamız mümkün olacaktır. 
Peygamber Efendimiz (s.a.s) yatağa girdiği vakit sağ tarafına yatar ve elini yanağının altına koyarak şu duayı okurdu: “Allahümme bismike emûtü ve ahyâ” Manası: “Allah’ım isminle ölürüm ve isminle dirilirim”
Peygamber Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Abdestli olarak uyuyan kimse, gündüz nafile oruç tutup, gece ibadet yapan kimse gibidir.”
Berâ b. Azib’in (r.a) şöyle dediği rivayet edilmiştir:
Allah Resulü (s.a.v.) bana şöyle buyurdu: “Yatarken namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanının üzerine uzanıp şu duayı oku: ‘Allah’ım, Sana teslim oldum, yüzümü Sana döndüm, işlerimi Sana havale ettim, azabından korkarak ve sevabını umarak Sana dayandım. Senden başka sığınılacak yer yoktur. İndirdiğin kitabına ve gönderdiğin peygamberine iman ettim.’ de.”
 Hz. Aişe anlatıyor:
“Hz Peygamber (s.a.v.), her gece yatağına yatacağı sırada, iki elini birleştirir ve içine üfleyerek İhlâs, Felak ve Nas surelerini okurdu. Sonra elleriyle vücudunu sıvazlayabildiği kadar sıvazlardı. Başından ve yüzünden başlar, vücudunun ön taraflarından devam ederdi ve bunu üç defa yapardı.”
Yatmadan evvel okumamız tavsiye edilen sureler için Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadislerinden bazıları şöyledir:
“Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin suresidir. Kim gündüz ve gece Yasin suresini Allah rızası için okursa, bağışlanır.”
“Kur’an-ı Kerim’de otuz ayetlik (şanı yüce) bir sure vardır. Bu sure kendisini okuyan kimseye (kıyamet günü) şefaat eder ve Allah’ın onu affetmesini sağlar. Bu sure Mülk’tür.”
“Bakara suresinin son iki ayetini geceleyin kim okursa, o iki ayet ona kâfi gelir.” 
“Her kim yatacağı zaman Ayet-el Kürsi’yi okursa, Allah o kişinin evi ve komşularının evi hakkında güvence verir.”
“Yatağa girildiğinde, uyumadan önce Fatiha ve İhlas surelerini okuyan kişi, ölüm hariç bütün tehlikelerden emin olur.”
“Kâfirun suresini okuyunuz. Çünkü bu sure, şirkten kurtuluştur.” 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.