Hava Durumu

Adnan Türkay'ın ardından

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2020 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2020 07:51

Bursa iş dünyası dün bir duayenini toprağa verdi. BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Üyesi, BUSİAD Başkanı Ergun Türkay'ın babası, tekstilin duayenlerinden Adnan Türkay, dün Bursa OSB'de kılınan cenaze namazının ardından Hamitler'de toprağa verildi.

Adnan Türkay, Filibe'den göç eden bir ailenin oğlu olarak 23 Aralık 1928 tarihinde Bursa'da doğdu. Dedesi Halil Ağa, Bulgaristan'dan getirdiği parayla Hamitler Çiftliği'ni satın alır. Atatürk İlkokulu'nu ve Tahtakale'de ortaokulu bitirir. Ziraat Mektebi'nde okumaya başlar. 1956 yılında Bursa Ziraat Odası Başkanı seçilir. Sonra, çiftçiliği bırakıp ticarete atılır. Çiftçioğlu firmasını kurar. Bursa'nın özellikle sanayi bölgesindeki ilk önemli müteahhitlerdendir.

Okan Hafriyat olarak uzun yıllar inşaat müteahhitliği ve hafriyat işleri yapar. 1961 yılından itibaren BTSO'da önce komite başkanı olur. 1962 yılında BTSO Meclis Üyeliği'ne seçilir. Bu tarihte Meclis'te 48 üye vardır. 1972 yılında BTSO Meclis Başkanvekili, 1978 yılında da Meclis Başkanı olur. O zaman mecliste 94 üye vardır. 1978-1981 yılları arasında BTSO'nun Meclis Başkanlığı görevinde bulunur. Bir dönem Bursa'da bir şarap fabrikası da kurar.

Bursa OSB'nin kuruluşuna karar veren BTSO Meclisi 'nde bulunur. Türkay Tekstil'in onursal başkanıdır.

Onu BUSİAD'da tanıdım. Bir dönemler tüm BUSİAD toplantılarının müdavimlerindendi. Daha sonra Adnan Amca ile 2016 yılında Bursa OSB'nin 55 yıllık tarihini anlatan Bir Sanayi Devrimi kitabı için görüşmüştük.

EN BÜYÜK MİRAS

O günü hiç unutmuyorum. Söyleşi bitip, çıkarken asistanına seslendi ve bana bir teneke zeytinyağı ve bir havlu getirdiler. Ardından şöyle dedi: "Oğlum bunlar babanın."

Şaşırdım. Babam vefat edeli bayağı olmuştu. Vefatını anımsattım bana dönüp, "Oğlum elbette biliyorum. Ama ben bunları ona veriyorum" dedikten sonra burada yazamayacağım, birkaç anekdot anlattı. Adnan Amca bana o gün babadan kalabilecek en büyük mirasın ne olduğunu öğretmişti.

Başta Türkay Ailesi ve Ergun Türkay olmak üzere, Bursa iş dünyasına başsağlığı diliyorum.

Adnan Amcacığım seni ve söylediklerini hep anımsayacağım, ışıklarda uyu.

İNSAN OLMAK VE İDİL BİRET

Ülkemizin dünya çapında yetiştirdiği en önemli sanatçılarından biri de hiç kuşkusuz İdil Biret. Bu değerli sanatçımızın çocuk denilecek yaşta başlayan yolculuğu onu zirveye taşıdı.

Ayrıca İdil Biret dendiğinde aklıma Bursa Filarmoni Derneği ve Ayhan Kızıl Hocam ile Erdem Saker büyüğümün yarattığı sinerji ile hayata geçirdikleri Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası gelir. Burada İdil Biret'in büyük emekleri vardır. İlk piyanonun alınışı için iki sefer Bursa'ya gönüllü olarak konser vermeye gelir. Ayrıca, Filarmoni Derneği kuruluşunda da eşinin katkı koymasını sağlar.

Bursa'nın önemli değeri olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası geçenlerde gencecik bir sanatçısını yitirdi. Keman sanatçısı Beril Akçabozan Yiğitoğlu lösemi nedeniyle aramızdan ayrıldı.

Bunu öğrenen İdil Biret, BBDSO'ya kendi el yazısı ile şu mektubu gönderir:

"Bursa Devlet Senfoni Orkestrası üyelerine,

Sevgili arkadaşlar, biraz önce Beril'in aramızdan ayrıldığını büyük üzüntü ile öğrendim. Büyük acınızı içten paylaşır, hepinizi sevgiyle kucaklarım.

İdil Biret"

Evet, "büyük insan" olmak herhalde böyle bir şey.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.