Hava Durumu

Ağırdır’dan seçim öncesi değerlendirme

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2015 06:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 06:46
Seçim sonuçlarını son yıllarda başarılı biçimde tahmin eden KONDA’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, BUSİAD üyelerine, “Türkiye Seçmeninin Genel Seçim Davranışı ve Siyaset Sosyolojisi Açısından Önümüzdeki Seçimlerin Değerlendirilmesi” konusunda bir konferans verdi. Güzel ve etkileyici bir sunum izledik. Ağırdır, konusuna çok hakimdi.
Hilton Otel’deki toplantıda BUSİAD Başkanı Günal Baylan, demokrasi için en önemli gereçlerden birisinin; serbest, eşit ve genel oy prensibine dayanan seçimler olduğunu vurguladı.
Son 12 yılda gerçekleştirilen 6 seçimin sonuçlarını toplumsal ve sosyolojik açıdan değerlendiren Bekir Ağırdır ise “Türkiye’de dört partiye kilitlenmiş bir siyasi hayat var. Aslında bu dört parti, toplumda var olan dört kültürel kimliği yansıtmaktadır” dedi. 
Ağırdır, kimliklere dayalı siyasetten gelecek üretilemeyeceğini ,Türkiye’de seçimlere katılım oranının yüksek olmasının en büyük nedeninin; cezai yaptırımların ötesinde, halkın yönetime müdahale edebildiği tek ortamın sandık olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Bugün toplumun yüzde 40’ı siyasete, yüzde 25’i hiçbir devlet ve toplumsal kuruma, yüzde 50’si ise yargıya güvenmiyor. Türkiye’de değişim; kararsız ve ikircikli. Umutlardan çoğulculuğa, korkulardan ise garanticiliğe geçiş yapmak isteniyor. Dolayısıyla iki ileri gidip, bir durup yapılan Mehteran yürüyüşünün bu topraklardan çıkması gayet normal. Gelecek asıl şimdi başlıyor. Bu nedenle hazirandaki seçimi ‘kritik eşik’ olarak görüyorum. Toplumda yeniden ‘biz’ olmaya ihtiyacımız var. Bu seçimden sonra ya yeniden barışıp, biz olacağız, ya da daha fazla kutuplaşacağız. ‘Biz’ olmanın yolu da kimlik siyasetinden kurtulmaktan geçiyor.”
400 milletvekili konusuna da değinen Ağırdır, “400 milletvekili için en az yüzde 65 oy oranı gerekir. Veya barajı sadece iki partinin geçmesi gerekir. Bu da günün koşullarında olanaksız.” değerlendirmesini yaptı. 

AK Parti’de temayül yoklaması

AK Parti’de merakla beklenen temayül yoklaması dün BUTTİM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 
18 sandıkta il başkanlığı, kadın kolları, gençlik kolları, ilçe teşkilatları, belediye başkanları, belediye meclis üyelerinden oluşan 2 bin 694 delege oy kullandı. 235 milletvekili adayından 213 aday adayını oyladı. 
Oylama AK Parti ARGE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in başkanlığındaki 5 kişilik komisyon tarafından yönetildi. 18 sandığın her biri için 3’er kişilik sandık kurulu oluşturuldu. Temayülden sonra sandıklar mühürlenip, Ankara’ya gönderildi. Bunun ardından AK Parti Genel Merkezi çok sayıda kamuoyu yoklaması yaptırıyor.  AK Parti’de aşamalı bir komisyon değerlendirmesi olacak. Alt komisyon yani mülakat komisyonu 6-15 Mart arasında çalışmalarını sürdürecek. Daha sonra ara komisyon değerlendirme yapacak. Son olarak da 23 Mart-6 Nisan arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu  başkanlığındaki üst kurul, nihai kararı verecek. 7 Nisan’da ise adaylar Yüksek Seçim Kurulu’na bildirilecek.

CHP’de sandık eğitimi

CHP sürekli sandık başındaki oyunlardan şikayet eder. Herhalde bu seçimde bunun önlemini daha sıkı almak istiyor ki, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Seyhan Erdoğdu, Bursa’da Parti Okulu Bursa Eğitmenleri, ilçe Eğitim Sekreterleri ve Sandık Çevresi Sorumluları ile bir araya geldi. 
Prof. Dr. Erdoğdu  önce Wamtes’te teşkilat ile tanıştı. Daha sonra partili eğitmenlere ve Yıldırım ile Osmangazi ilçeleri mahalle, sokak ve köy temsilcileri Sandık Çevresi Sorumluları’na yönelik, Atalay Düğün Salonu’nda genel seçimlere hazırlık amacıyla bir eğitim semineri verdi. 
Seyhan Erdoğdu daha sonra, Gemlik  Parti Okulu’nun açılışı ve esnafla buluşmak üzere ilçeye gitti.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.