Hava Durumu

Alliance Française’da artık Bursa var

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2014 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 08:34
Bursa’da 1976 yılında Bursa Türk Fransız Kültür Derneği kuruldu. Bu derneğin kurucuları Onat Arınç, Şerafettin Gökalp, Sait Ete, Orhan Ete, Ali Özçelebi, Erhan Kotar, Nazif Gürsoy, Lütfü Özer, Doğan Yılmazipek, Ergüder Güvener’di.
Derneğin başkanlığını da bugüne kadar Erhan Kotar, Ali Özçelebi, Selim Aral, Ayla Gökmen ve Mehmet Erbak yaptı.
Bursa Türk-Fransız Alliance Française Kültür Derneği,  Alliance Française Vakfı dünya ağına kabul edilmesi nedeniyle, cumartesi günü Bursa’da dernek lokalinde bir tören düzenlendi.
Törene Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili ve eşi de katıldı. Akşam da Sheraton Otel’de bir kokteyl verildi. Bu kokteyle Büyükelçi ile beraber Fransa’nın İstanbul Başkonsoluğu yetkilileri ve Fransız bürokratlar ile dernek üyeleri , Bursa’da yaşayan Fransız-lar ve Frankofonlar katıldı.
Bu önemli bir gelişme. Bursa’daki derneğin bu ağa kabulü ile Bursa’ya çok sayıda sanatsal ve kültürel etkinliğin gelişinin yolu açılmış oluyor.
Mehmet Erbak ve ekibini kutluyorum.

Türk-Fransız ilişkileri

Şarlken’in Fransa Kralı Fransuva’yı esir alması sonucunda Fransuva’nın annesinin Osmanlı’dan yardım istemesiyle 1535’te Türk-Fransız diplomatik ilişkileri başlar. Fransa İhtilali’ne kadar bu ilişkiler hep olumlu giderken, Napoleon döneminde onun Mısır talebi yüzünden ilişkiler bozulmaya başlar. Daha sonra yine düzelir, ama I.Dünya Savaşı ile farklı cephelerde savaş ilişkileri yine bozar.
Tarihsel süreç bir iyi, bir kötü ile devam eder.  Hani her yıl önümüze Ermeni konusunun gelmesi gibi.
1855 Bursa dep-remi sonrası, dönemin valisi Ahmet Vefik Paşa, ünlü Fransız mimar Leon Parville’i, Bursa’ya davet eder. Bugün Yeşil Türbe, Yeşil Camii ve daha birçok eser zarar görmüştür.
Bunların tamamının restorasyonun başında 1864-1867 yılları arasında Leon Parville vardır. Parville, buradaki çalışmalarını 1874’te “Doğu Mimarisi” diye bir kitapta toplar.

Frankofoni Kongresi Bursa’da 

Bu arada bugün Fransa’dan söz ederken, Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fransız Dili ve Eğitimi Anabilim Dalı’nın 15- 17 Ekim  tarihlerinde Bursa’da düzenleyeceği  X. Ulusal Frankofoni Kongresi’ni de unutmayalım.
Kongre başkanlığını Prof.Dr.Ayla Gökmen’in yaptığı etkinlikte “ Fransız Edebiyatı  / Karşılaştırmalı Edebiyat,  Fransızcanın yabancı dil olarak öğretimi,  Dilbilim / Çeviri Bilim Fransız Kültürü / Kültürlerarasılık,  Sosyal Bilimler (Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Uluslararası ilişkiler)” konuları ele alınacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.