Hava Durumu

Aşı olmak vatandaşlık görevi! Aşını ol!

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 08:02

Dünyamız 1.5 yılı aşkın bir süredir Covid 19 adını verdiğimiz bir virüs ile mücadele ediyor. Gelişmiş ülke, az gelişmiş ülke; zengin, fakir; eğitimli, eğitimsiz; dindar, atesit ayırımı yapmadan bu virüs herkesi adil(!) bir şekilde vuruyor.

Bu arada dünya ekonomisi alt üst olurken, ülkemizde de büyük sıkıntılar yaşanıyor. Birçok kişi işsiz kalırken, birçok iş yeri kepenk indirdi ve indiriyor. Ayrıca iş yapış modelleri değişti ve değişiyor.

Bu konuda başından beri WHO/Dünya Sağlık Örgütü ve tüm ülkeler maske, mesafe ve hijyenden söz ediyor. Dönemsel kapanmalar yaşanıyor. Daha Temmuz başında serbestleşmeye adım attık.

Tüm ülkemiz büyük bir özveri(!) ile virüsle mücadele(!) ediyor. Nasıl mı?

Maskeler ya kolumuzdaydı, ya cebimizde, ya da arabamızda. Yani hepimiz maskelendik. Ama bu arada onu takmayı unutuyoruz. Neden mi? Nedeni basit bize birşey olmaz!

Mesafeye riayet ediyoruz(!). Horonda kol kola, asker uğurlamalarında omuz omuza, siyasi cenazelerde, cami açılışlarında ve kongrelerde dip dibeydik. Güncel söylemle lepalep (dudak dudağaydık) Neden mi? Nedeni basit, ben yaparım, bize birşey olmaz!

Uzun bir süre aşı muhabbeti ülke gündemini; iktidarı, muhalifeti, aydını, cahili herkesi meşgul etti. Şimdi ise aşımız var. Peki sorun ne? Neden insanlar gidip, aşılarını olmuyor?

Sosyal medyadaki provakatif ve dezenformatik yönlendirmelerin etkisi altında kalıyoruz?

Biz Cumartesi günü eşimle beraber gidip,üçüncü doz aşımızı yaptırdık. Orada 10 dakika bile zaman harcamadık. Hemen aşımız yapıldı. Bu arada biz aptal mıyız?

Önce bu süreçteki canları pahasına fedakarlığın ötesinde mücadele eden tüm sağlık çalışanlarına, bu konu ile ilgili herkese teşekkür ediyorum.

RAKAMLAR VE AÇILMANIN FAYDALARI(!)

31 Temmuz itibarıyla Bursa'da aşılanma oranı yüzde 67.1'di. Bu konuda Muğla yüzde 87.8 ile ülkemizde en fazla aşılanmayı gerçekleştirmiş ildi. En düşük il ise yüzde 39.6 ile Şanlıurfa oldu.

17-23 Temmuz 2021 haftası verilerine göre Bursa'da haftalık vaka 100.000'de 43.63 oldu.

Halbuki açılma öncesi 26 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Bursa'daki haftalık vaka sayısı 100.000 kişide 34.01 olarak kayıtlara geçmişti.

Şimdi gelelim kıyaslamaya. Kapanmaların serbestliğe dönüştüğü 1 Temmuz'da yani 1 ay önce durum şöyleydi:

"Vaka sayısı 5.288, hasta sayısı 462, test sayısı 225.537, vefat sayısı 42 ve iyileşen hasta sayısı 6.219'du."

1 Ağustos 2021 yani Pazar günü itibarıyla durum şu:

"Vaka sayısı 20.890, test sayısı 251.224, vefat sayısı 96, iyileşen sayısı 5.539."

Özetle bir aylık açılma sürecinde vaka sayımız yüzde 400 yani tam 4 kat arttı. Vefat sayımız ise ikiye katladı yüzde 125'in üzerinde arttı.

Aferin bize. Çok iyi yapmışız. Böyle devam edelim, belki siyasi olarak bu ayı da böyle geçirir ve Eylül'de kapanırız.

Okullar mı açılıyor? Kimin umurunda. İşyerleri mi kapanıyor? Kimin umurunda. İnsanlar işsiz mi kalıyor? Kimin umurunda.

Bu ülkede hiç kimsenin kimin umurunda, işlerim tıkırında demeye hakkı yoktur. Bu ülkede yaşayan herkesin bu ülkeye borcu vardır. Bu borç ödenmelidir.

SON SÖZ

Aşı olmak bir vatandaşlık görevididr. Aynen vergi vermek, yasalara uymak, oy kullanmak gibi. Çünkü bu ülkede hiç kimsenin, bir başkasını hasta etmeye hakkı yoktur.

Ülkemiz yeterince sorunu yaşarken, bizler yaptığımız iş ne ise onu layıkı ile yaparak, vergimizi kaçırmadan, yasalarımıza uyarak, oyumuzu kullanarak ve de aşımızı olarak vatandaşlık görevimizi yerine getirmeliyiz.

Burada herkese görev düşüyor. İşkur, aşısını olmamış hiç kimseye iş bulmasın. İşyeri sahipleri aşısını olmamış kimseyi fabrikalarına sokmasınlar. Oteller aşısını olmamış kimseye yatak vermesin. Uçak ve otobüs şirketleri aşısını olmamış kimseye bilet satmasın. Garaj ve terminallerde aşılanma birimlerı kurulsun. Aşı olmayanlara pasaport ve ehliyet verilmesin.

Ne yazık ki bu zorlama olmadan biz gerekeni yapamıyoruz. Adına az gelişmişlik mi dersiniz, gelişmekte olan mı dersiniz ne derseniz deyin. Ne yazık ki bu bizim gerçeğimiz. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi bir toplumuz.

Evet, özellikle gençlere ve aşıdan kaçanlara sesleniyorum.

"Aşı olmak vatandaşlık görevinizdir. Gidin ve aşınızı olun."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.