Hava Durumu

Atık, atık ısı ve enerji

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2021 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 08:13

Atık konusu yıllardır konuşulur. Katı atık, sıvı atık, tıbbi atık, geri dönüşüm atığı vd.'leri. Uzun yıllardır gelişen teknoloji ile birlikte değişik alanlardaki çeşitli atıklardan, enerjiye dönüşüm sağlanabiliyor.

Bu alanlardan biri de günümüzden 150 yıl önce termodinamiğin temellerini William Thomson ile beraber İskoçlu bilim insanı William Rankine'nin koyduğu, Klasik Rankine Çevrimi. Böylece endüstriyel atık ısılardan enerji üretimi yapılabilmekte. Rankine çevrimi buhar kullanılan enerji santralları için ideal çevrimdir.

Günümüzde bu klasik Rankine Çevrimi daha ileriye taşınarak, Organik Rankine Çevrimi'ne dönüştürülmüş, böylece daha düşük sıcaklarda buharlaşma öngörüldüğü için organik rankine çevrimi atık ısı tesisleri için uygun bir alternatif oluşturuyor.

Bu konu Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen, "Endüstride Atık Isıdan Enerji Üretimi (Organik Rankine Çevrimi)" başlıklı online toplantıda masaya yatırıldı. Hem ekonomik olarak, hem de karbon salınımının azaltılmasında atık ısıdan elektrik üretiminin nasıl yapılacağı online toplantıda konuşuldu.

Toplantıya, Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ve Turboden Türkiye S.p.A. Biomass Consultant Şirketi'nden Emre Ercan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, organik rankine çevriminin klasik rankine çevrimine göre 3 farkı olduğunu belirterek "Kazan yerine ısı eşanjörü, su yerine uygun bir organik akışkan ve bir genleşme cihazının sistemde olması temel farklardır. Artık daha düşük sıcaklarda buharlaşma öngörüldüğü için organik rankine çevrimi atık ısı tesisleri için uygun bir alternatiftir" dedi.

Emre Ercan ise şirketlerinin organik rankine çevrimi konusundaki çalışmalarını aktarıp, sanayideki uygulamaları hakkında bilgiler verirken, yapılan yatırımın işin şekline bağlı olmakla birlikte 3-4 yıl içinde kendisini karşıladığını da dile getirdi.

BSMMMO'DA RUHSAT TÖRENİ

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nca (BSMMMO) mesleğe yeni adım atan meslek mensuplarına yönelik, ruhsat törenleri Oda'da pandemi kurallarına uygun biçimde düzenleniyor.

Bu haftaki ruhsat töreni Oda Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinin de katılımlarıyla gerçekleşti. Törende BSMMMO Oda Başkanı Doğan Yılmaz, ruhsat teslimlerinin daha da uzamaması için pandemi başından bu yana belirli periyotlarla tören düzenlediklerini, pandeme sonrasında da büyük bir tören yapmayı arzuladıklarını belirtti.,

En son gerçekleştirdikleri törende, zorlu eğitim sürecini başarıyla atlatarak ruhsat almaya hak kazanan 9 meslektaşını ve ailelerini tebrik eden Yılmaz, sınavlarda başarılı olup henüz ruhsat almayan meslektaşlarına da çağrıda bulunarak, "Dileyen meslektaşlarımız, salı günleri 11.30'da Oda Hizmet Binamızda düzenlediğimiz törenler ile önceden telefonla randevu almak koşuluyla ruhsatlarını teslim alabilirler" dedi.

Ruhsat takdimlerinin ardından, sosyal mesafeli fotoğraf çekimi yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.