Hava Durumu

Atilla Tatveren’in ardından

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2013 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 08:55

Adı kestane şekeri ile özdeşleşmiş olan Kafkas’ın ikinci kuşağı Atilla Tatveren’i dün Ulucami’de kılınan cenaze namazı ardından, Hamitler’de toprağa verdik. Bursa iş dünyasının saygın isimlerinden Atilla Tatveren, çeşitli dönemler Bursa sosyal yaşantısı, spor yaşantısı içinde aktif olarak rol oynayan bir isimdi…
Atilla Tatveren ’i ilk tanıdığımda lise öğrencisiydim. Harçlığımızdan artan ile Kafkas’ta vişne suyu içmek ayrı bir keyifti. Atilla Ağabey her zaman gülen yüzüyle kasada dururdu.  Daha sonraki yıllarda onunla bir Kurşunlu yolculuğumuz oldu. Gazetede  Saruhan Ayber, Atilla Tatveren ile buluşup, Kurşunlu ile ilgili bir haber yapmamı istedi. Atilla Ağabey ile Kafkas’ta buluştum. Onun Mercedes’i ile Kurşunlu  yoluna koyulduk. O Kurşunlu’ya bir balıkçı barınağının yapılmasına dikkat çekmeye çalışıyordu. Onun bu hayali onlarca yıl sonra gerçekleşti…
Evet, Atilla Tatveren, Bursa iş dünyası, sosyal yaşantısı ve spor dünyası içinde saygı ile anılan, sevilen bir  isimdi. Atilla Ağabey bir süredir rahatsızdı…
KAFKAS’IN ÖYKÜSÜ
Bursa’nın uluslar ve uluslararası markalarından biri de Kafkas’tır. Kafkas’ ın kurucusu Ali Şakir Tatveren 1920’ li yılların sonlarına doğru  Yugoslavya’ dan Kars’ a göç eder. Ablasının eşi Kars’ ta subaydır. Orada tanıdığı Nedret Hanım’ a gönül verir. İstetir, ama vermezler. Bu arada Kafkasya’ ya gider. Orada 8 sene kalır. Pastacılık ve şekercilik yapar. Şartlar uygun olmayınca tekrar Sarıkamış’ a döner. Nedret Hanım’ ın henüz evlenmediğini öğrenince Nedret Hanım’ ı kaçırır. Birlikte Bandırma’ ya giderler. Burada yaklaşık 1 yıl kaldıktan sonra Bursa’ ya gelirler. Ali Şakir Bey, eşi Nedret Hanım’ la birlikte Başak Caddesi’ nde Hacılar Camisi yanındaki ahşap, bahçeli evin bir köşesinde pasta ve unlu mamul imalatına başlar. Ali Şakir Bey önceleri başında tablayla ürettiği ürünleri satar. Bu arada Bursa’ da kestanenin bol olduğunu fark eder. Kestane  sadece haşlama ya da kebap olarak yapılmaktadır. Aslında Manastır’da olduğu yıllarda zaten kestane şekeri yapılmaktadır. O günkü şartlar müsaade ettiği ölçüde eşiyle birlikte uğraşıp Bursa kestanesini de kestane şekeri haline getirmeyi başarırlar. 1930 yılında Heykel’ de şimdiki Akbank Şubesi’ nin bulunduğu yerde ilk dükkanını açar. Kafkasya günlerinin anısına işyerine “Kafkas” adını verir. 1934 yılında çıkan Soyadı Kanunu’nda Ali Şakir Bey kendi isteğiyle Tatveren soyadını alır. Ali Şakir Tatveren 1957 yılında vefat eder. Atilla Tatveren  ve Yüksel Tatveren  babalarından devraldıkları işi başarıyla sürdürüp bugüne getirirler…
BAŞSAĞLIĞI
Evet, Tatveren Ailesi’ne ve Bursa iş dünyasına başsağlığı diliyorum. Atilla Ağabey rahat uyu. Emanetin üçüncü kuşakla birlikte büyümeye devam ediyor ve edecek…
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.