Hava Durumu

Avukat cübbeleri, Bulut ve Şankaya

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2014 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2014 07:45

Hukukun büyük sıkıntılar içinde olduğu dönemler yaşıyoruz. Bu noktada hukukun bir ayağı olan savunma, avukatlık Avrupa’da bugünkü anlamıyla 13. yüzyılın sonlarında doğmaya başlayan ve lonca içinde örgütlenen bir meslektir.
Bu meslek yaklaşık 800 yıllık bir süreçten sonra  “modern” anlamını bulan bir meslektir.
Avukat sözcüğü eski Yunanca’da, üstün, ayrıcalıklı ve güzel konuşan anlamına gelen “AdvoCatus” sözcüğünden dilimize ve diğer dillere yerleşmiştir.
Avukatlar bir cüppe giyerler. Bu cüppenin yeşil kısmı hukuk davalarını, kırmızı kısmı ceza davalarını temsil eder. Kamu hizmeti olduğundan cüppenin cepleri, bağımsız olduğundan düğmeleri yoktur. Siyah rengi yasaların otoritesini, sarı rengi ise adalete hizmeti temsil etmektedir.
1980 yılına kadar avukat cüppeleri tamamen siyahtı ve hiçbir renk yoktu. 1980 sonrasında Türkiye Barolar Birliği üyesi olan dönemin Bursa Barosu Başkanı Turgut Bulut ağabeyiğimiz, bu konuyu TBB’de gündeme getirir.
Daha sonra Bursa’ya gelir ve Kadri Şankaya’yı bulur. O dönem bu tür  kumaşlar sadece Şankaya’nın fabrikasında üretilmektedir. Ve Bursa’da üretilen, şu anda bildiğimiz cübbeler tüm Türkiye’ye kentimizden dağılır.
Şu andaki avukat cüppelerinin ilk modelleri Turgut Bulut ve Kadri Şankaya’nın eseridir.

Geleceğin mühendisleri

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde  maket robot, ahşap oyuncak ve telden araba yapımı kursunu tamamlayan  birinci dönem öğrencileri sertifikalarını  aldı.
Öğrencilere belgeleri  BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener tarafından verildi.
Maket robot, ahşap oyuncak ve telden araba yapımı kurslarında 9-12 yaş arası toplam 45 öğrenci eğitim gördü.
Dört dönem halinde planlanan ve ücretsiz olan eğitimlerin birinci dönemini tamamlayan öğrenciler, 40 saatlik eğitimin ardından ortaya çıkan ürünlerin mutluluğunu yaşadılar.

Aytuğ Onur ve Balkansiad

Kentimizin genç SİAD’larından Balkansiad büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Geçenlerde Balkansaid Başkanı Aytuğ Onur ile sohbet etme olanağı bulduk.
Aytuğ Onur ile çalışmaları hakkında sohbetimiz uzun sürdü. Size kısa bir özet geçiyorum:
“Balkansiad olarak eğitim vakfımızı kurduk. Bundan sonraki  eğitim çalışmalarımız vakfımızın üzerinden gidecek. Bu yaz ilk kez düzenlediğimiz ve Balkan ülkelerinden 45 öğrencinin katıldığı, Uludağ Üniversitesi ile ortaklaşa yaptığımız Yaz Okulu projemizde önümüzdeki yıl 100 öğrenciyi hedefliyoruz. Şimdi Nilüfer Balkansiad Evi’nin yapımı aşamasındayız. Böylece vakıf ve SİAD bir çatı altında olacak. Amacımız federasyonlaşmaya doğru sağlıklı adımlarla ilerlemek.”
Balkansiad ve Aytuğ Onur’a başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.