Hava Durumu

Bağ bozumu zamanı ve YUSTA

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 08:03

Yıllardır, dostlarım bağ bozumu için çeşitli turlara giderdi. Ben de hep özenmiştim. Bu haftasonu da bir bağ bozumuna tanık olma fırsatı yarattım. Sonunda olayın canlı tanığı olabildim.

Özünde bağ bozumu üzüme duyulan bir saygının neşeye ve şenliğe dönüşmüş hali. Özetle üzümlerin toplanma zamanına verilen isim. Yıl boyunca emek verilen üzüm ağaçları, yılda bir kere meyvesini verecek ve üreticilerin gelir kaynağı olacak. İşte bu nedenlerden ötürü çiftçiler için kutsal ve değerli sayılır.

Bursa tarihine göz attığınızda gezginlerin anlatımlarında bağlar ve Bursa şarapları anlatılır. Ama tarihsel süreç içinde bir Bursa markası şarap kalmamıştı.

Bursa'nın yakından tanıdığı bir isim olan göz doktoru Yıldırım Beyazıt Usta'nın 2008 yılında 25 dönüm üzerine kurmuş olduğu bağa gittik.

Bu gittiğim bağda 2017 yılında Yıldırım Beyazıt Usta bir de şaraphane kurar. Op.Dr.Yıldırım Beyazıt Usta , kentimizde göz dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri. Kendisini ve eşi Dr.Çiğdem Usta'yı uzunca bir süredir tanırım.

ŞARAP NEDİR?

Şarap bildiğiniz gibi üzümün içine hiçbir yabancı ürün katılmadan, kendini fermante eden formu. Meyvelerden ve özellikle de üzümden elde edilen şarap, fermantasyon sonucu alkol içeriği kazanır. Yani üzümün mayalandırılması sonucu üretilen şarap, aslında bir üzüm suyudur ve kırmızı, beyaz ya da pembe renklerde olabilir.

Belirli dozda alındığında insan vücuduna faydası olan bir gıdadır. İçerdiği üzüm nedeni ile şarap, flavonoid ve polifenol (özellikle de resveratrol) gibi antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. LDL yani kötü kolesterol seviyesinin düşmesine ve dolayısı ile de kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Güçlü antioksidan etkisi sayesinde hücre yenilenmesi ve korumasını sağladığı için kanser oluşumunu önlemeye de yardımcıdır. Bunama ve yaşlanmaya bağlı unutkanlığın önlenmesi ile hipertansiyon kontrolü açısından da faydalıdır. Şarap, safra kesesi taşı ve böbrek taşı oluşumu riskini azaltmaya yardımcı ve alerji direncini destekleyici etki de gösterir.

YUSTA'NIN ÖYKÜSÜ

Yıldırım Beyazıt Usta'nın yarattığı YUSTA markası 2017 yılından beri var. Üzümün şaraba dönüşümü için yaklaşık 20 ay özel meşe fıçılarda ve 4 ay kadar da şişelerde bekletiliyor.

Bursa'nın yeni şarap markası YUSTA özel butik üretim yapıyor. Burada kendi bağlarında yetiştirdikleri Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon ve Sauvignon Blanc olmak üzere, Malbec ve Chardonnay üzümleri mevcut.

Önce üzümler bağ bozumunda kesiliyor. Sonra özel bir makine düzeneği içinde saplarından ayrılıyor. Büyük metal kazanlara aktarılıyor. Bir süre bekletildikten sonra, fermante olacağı, maya üzümlerle buluşuyor. Ardından da işlemler tamamlandıktan sonra yurtdışından özel olarak getirilmiş meşe fıçılara aktarılıyor. Burada yapılacak şarabın cinsine göre 10 ay ile 20 ay arasında bekletiliyor.

Sonrada otomatik düzen içinde şişeleniyor. Şişelenme sonrası da yaklaşık 4-5 ay bekletiliyor.

Evet, size kısaca bağ bozumu öykümü ve YUSTA'yı anlattım.

Bağ bozumunda olan tüm tarım emekçilerimize iyi işler ve bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.